Rozruch kolem džihádistické nevěsty Begumové. Odměna za její hlavu a úprk! Vrací se domů?

Shamima Begum (britská džihádská nevěsta) 6

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

1. března 2019 11:11

Džihádistická nevěsta Shamima Begumová se dočkala přesunu z uprchlického tábora, nikoliv však do Británie, jak doufala, ale jen do jiného tábora. V tom původním na severu Sýrie se totiž stávala terčem pro ostatní, kteří jí vyčítali její nedávné chování. Mladá Britka totiž poskytla hned několik rozhovorů, v nichž mluvila o životě s IS.

Džihádistická nevěsta Shamima Begumová opustila uprchlický tábor v Sýrii poté, co obdržela několik výhrůžek. Mladou Britku museli přepravit jinam, protože na její hlavu byla dokonce vypsána odměna. Podle dalších žen islamistů je totiž potupila slovy o své nepříznivé situaci.

Devatenáctiletá žena poskytla v posledních týdnech několik rozhovorů, kdy si stěžovala na zacházení v táboře Al-Hol na severu Sýrie. Kvůli tomu se musela schovávat před možnou odvetou, proto byla nakonec pod rouškou noci převezena do jiného tábora blíž k hranicím s Irákem. Spolu s ní cestoval i její týdenní syn Jerah, který je pojmenován po slavném islámském válečníkovi.

Právník Begumové včera vše potvrdil. „Podle našich informací byla Shamima převezena z tábora Al-Hol kvůli obavám o bezpečnost jí a jejího dítěte,“ řekl a dodal: „Dále jsme byli vyrozuměni, že ona i její dítě čelily výhrůžkám smrtí od ostatních obyvatel tábora.“

Předpokládá se, že džihádistická nevěsta opustila tábor, protože byla vypsána odměna na její hlavu. „Shamimě vyhrožovali přímo v táboře,“ potvrdil informovaný zdroj deníku The Sun. „Žije v obavě o svůj život, existuje odměna na její hlavu. Cítila, že nemá jinou možnost, jak zachránit sebe i dítě,“ komentuje neznámý zdroj okolnosti jejího útěku z Al-Hol.

„Ze Shamimy se stala celebrita, proto se neustále dívá přes rameno, obává se odvety za to, jak mluvila o životě na území Islámského státu,“ popisuje zdroj deníku The Sun. „Je na tom mizerně, ale vinu může dávat jen sama sobě.“

Begumová se minulý týden pochlubila novým stanem, který podle jejích slov dostala za to, že „je slavná“. To vyvolalo vlnu nevole mezi pravověrci, kterým se nelíbil fakt, že se v televizi objevila, aniž by si zahalila tvář šátkem.

Témata: Shamima Begum (britská džihádská nevěsta) Islámský stát (IS) Velká Británie