Další džihádistická nevěsta chce zpátky domů? Dědeček ji předem zavrhl!

Islámský stát (ISIS)

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

28. února 2019 13:15

Návraty džihádistických nevěst řeší už vlády ve Velké Británii a Spojených státech amerických, od tohoto týdne se takovou záležitostí zabývají i Australané. Nedaleko poslední bašty Islámského státu zadrželi rodačku z Melbourne, o jejímž dalším osudu se teprve rozhodne.

Australanku Zehru Dumanovou zadrželi nedaleko poslední vesnice, kterou drží Islámský stát. Informovala o tom australská ABC, která zveřejnila video, které pořídil jeden z charitativních pracovníků. Melbournská rodačka opustila syrskou vesnici Baghúz spolu s dalšími ženami a dětmi.

Pětadvacetiletá Dumanová utekla do Sýrie v roce 2014 a vdala se tam za dalšího rodáka z Melbourne Mahmouda Abdullatifa. Ten ale už v lednu následujícího roku padl v boji. Po jeho smrti se spřátelila s Tarou Nettletonovou, ženou nechvalně známého bojovníka IS Khaleda Sharroufa, který pocházel ze Sydney.

Již zesnulá Nettletonová měla se Sharroufem děti, o nichž se předpokládalo, že měly zemřít během koaličního náletu. Podle informací Dumanové jsou ale naživu a nachází se právě ve vesnici Baghúz. Jejich prarodiče ze strany Nettletonové se je už několikrát neúspěšně snažili dostat zpět do Austrálie.

Dumanová žila mimo jiné i s americkou džihádistickou nevěstou Hodou Muthanovou, která se chce vrátit do USA. Jestli po tom touží i Australanka, není jasné, její dědeček se už dříve nechal slyšet, že si to nepřeje. „Pokud se vrátí do Austrálie, bude si muset jít po svých,“ řekl nekompromisně stanici ABC.

Australská vláda odmítá informace o svých občanech ve službách Islámského státu komentovat. „Pro naši národní bezpečnost je klíčové, abychom se vypořádali s Australany, kteří odcestovali do konfliktních zón v Iráku a Sýrii co možná nejdál od našich břehů,“ řekl minulý týden tamní ministr vnitra Peter Dutton.

Témata: Islámský stát (IS) Austrálie Hoda Muthanová