Džihádista Jack chce domů! Stýská se mu po mámě i Pánovi času

Bojovník Islámského státu

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

27. února 2019 16:50 | Aktualizováno: 27. února 2019 22:12

Zatímco doposud stály z řad islamistů o návrat do rodné vlasti hlavně ženy, teď přišel na řadu i první muž. Brit Jack Letts, kterého tamní média překřtila na „džihádistu Jacka“, by se rád vrátil domů. Řekl to v televizním rozhovoru pro jednu z britských televizních stanic.

Jack Letts odjel bojovat za Islámský stát před pěti lety. Přiznává, že schvaloval teroristické útoky, které se za poslední roky odehrály v Evropě. „Upřímně jsem si tehdy myslel, že je to dobře,“ přiznal v rozhovoru pro ITV. Mohla za to prý válka. „Proč by se to nemělo stát i lidem v Bataclanu,“ ptal se poté, co viděl umírat děti při koaličních náletech.

Do Sýrie se dostal přes Jordánsko, tam se dokonce naučil arabsky. Většina jeho tehdejších kamarádů byli Súdánci, kteří podobně jako on pili a kouřili trávu. Rok potom strávil v Rakce, kde byl šťastný a líbilo se mu tam. Poslední dva roky už je ale v zajateckém táboře na severu Sýrie.

Letts naopak netuší, kde jeho irácká manželka i se synem. Jeho chytili Kurdové, když se přes Turecko snažil dostat do anglického Oxfordu. O návrat do Británie se snaží i teď, ale stěžuje si, že to nikoho nezajímá. Úsilí vyvíjí jen oba jeho rodiče, kteří se snaží přemluvit britské a kanadské úřady, aby jejich synovi pomohly. Letts má díky otci i kanadské občanství.

„Pokud by mě Spojené království přijalo, jel bych zpět. Je to můj domov. Ale nemyslím si, že se to stane,“ připustil džihádista Jack, jak mu přezdívaly média. Jeho rodiče trvají na tom, že je nevinný, prý totiž jen pomáhal syrským uprchlíkům.

„Chybí mi moje máma. Neviděl jsem ji pět let, dva roky jsem s ní nemluvil. Chtěl bych aspoň jeden telefonát,“ posteskl si Letts v rozhovoru pro ITV. Kromě hřejivého lidského kontaktu mu prý chybí i vyhlášené skotské speciality a celosvětově populární britský seriál Doctor Who (Pán času).

Stanice ITV upozornila diváky i na to, že se Lettse ptala, co přesně v Sýrii dělal. Inkriminovanou část rozhovoru ale nemůže vysílat, dokud probíhá soud s jeho rodiči, kteří jsou obviněni z financování terorismu. Synovi totiž do chalifátu posílali peníze.

Témata: Islámský stát (IS) Velká Británie