Trump se setkal s Kimem! Zavládne na Korejském poloostrově konečně klid?

Donald Trump a Kim Čong-un

Autor: ČTK, stars24.cz

27. února 2019 15:00

Ve vietnamské metropoli proběhla schůzka prezidenta USA Donalda Trumpa se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem. Trump jej těsně před setkáním v tweetu označil za svého přítele.

V krátkém vyjádření před kamerami šéf Bílého domu vyjádřil naději, že summit bude nejméně tak úspěšný jako ten předchozí, možná i úspěšnější. Zopakoval také své přesvědčení, že Severní Korea se v případě denuklearizace může stát ekonomicky velmi prosperující zemí. "Jsem si jistý, že tentokrát dospějeme k velkým výsledkům, které všichni ocení. Udělám pro to všechno," řekl severokorejský diktátor.

Na dotaz novinářů, zda americký prezident na vrcholné schůzce vyhlásí konec korejské války, která skončila v roce 1953 pouze dohodou o příměří, nikoli řádnou mírovou dohodou, Trump odpověděl: "Uvidíme."

Pchjongjang v minulosti opakovaně žádal uzavření mírové dohody se Spojenými státy, protože právě ony jsou přímým signatářem smlouvy o příměří. O tom, že by se Kim a Trump mohli na vyhlášení konce války ve Vietnamu dohodnout, spekulovala před summitem řada analytiků.

Americký prezident na úvod setkání s Kim Čong-unem odmítl, že by zmírnil své požadavky na Severní Koreu ohledně jaderného odzbrojení. Spojené státy během uplynulých měsíců opakovaně zdůrazňovaly, že KLDR se musí "zcela, ověřitelně a nezvratně" zbavit svých atomových zbraní.

O víkendu ale americký prezident očividně zmírnil svou rétoriku a prohlásil, že je spokojen, pokud Severní Korea nepokračuje ve zkouškách raket. "Nespěchám. Nechci na nikoho tlačit," řekl šéf Bílého domu. "Jenom nechci (raketové) zkoušky. Dokud nejsou žádné zkoušky, jsem spokojený," dodal Trump.

Po vzájemném uvítání v hanojském hotelu Metropole měli dnes Trump a Kim nejdříve hovořit asi 20 minut jen v přítomnosti tlumočníků a následně se obě delegace sejdou k večeři, která by měla trvat přibližně půldruhé hodiny.

Hlavní část jednání Kima a Trumpa, včetně možného podpisu dohod či delších tiskových konferencí, by se měla podle tiskových agentur odehrát ve čtvrtek. Dějištěm čtvrtečních rozhovorů bude podle agentury AP rovněž hotel Metropole; časový rozvrh ještě nebyl upřesněn.

V červnu v Singapuru nejvyšší představitelé USA a KLDR slíbili, že budou pracovat na denuklearizaci Korejského poloostrova a posílení míru v regionu. Od té doby ale nebylo v této záležitosti dosaženo výraznějšího pokroku

Od hanojského summitu se očekává, že byl měl přinést konkrétnější plán jaderného odzbrojení Severní Koreje. Podle expertů to znamená především stanovit časový rámec pro odzbrojovací proces a uvést jmenovitá opatření k dosažení tohoto cíle.

Témata: Donald Trump Kim Čong-un vietnam