Hrozivé detaily fotbalové tragédie! Jaké byly poslední vteřiny života Emiliana Saly?

Emiliano Sala

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

26. února 2019 13:29

Zásadní letové chyby pilota Davida Ibbotsona, který neměl právo převážet na palubě lidi. Tak zní dosavadní závěry vyšetřování fatální nehody letounu s argentinským fotbalistou Emilianem Salou, která se stala před více než měsícem. Co se dělo před osudným nárazem na hladinu Lamanšského průlivu?

Průběh osudného letu argentinského fotbalisty už je zase o něco jasnější. Z nových fotografií je jasné, že letadlo, na jehož palubě seděl útočník Emiliano Sala, bylo na tři kusy. Podvodní snímky zveřejnila vládní organizace AAIB, která fatální leteckou nehodu vyšetřuje.

Vyšetřování úřadů už vedlo ke zjištění, že pilot David Ibbotson, který při havárii rovněž zahynul, měl jen soukromou pilotní licenci, nikoliv komerční. Neměl tedy právo převážet na palubě žádné osoby, ani Emiliana Salu.

To byl jen jeden ze série přešlapů. Fatální byly hlavně zásadní letové chyby, kterých se měl podle dosavadního šetření Ibbotson dopustit. Čtyřikrát s letadlem prudce klesl, podle komunikace s řídícím střediskem letového provozu to omlouval špatnou viditelností. Jedno z těchto klesání však vedlo k nehodě.

Patnáct sekund před fatálním nárazem začal letoun prudce klesat rychlostí kolem 145 kilometrů za hodinu. Zastavil se až o mořskou hladinu, během pouhých třiceti sekund navíc podle vyšetřovatelů klesl na dno.

AAIB vydala ke všemu první oficiální zprávu. "Poslední kontakt radaru s letounem byl ve 20:12, když pilot požádal o to, aby mohl znovu klesnout. Poslední známá pozice letadla byla zaznamenána ve 20:16. Vrak byl nalezen na dně zhruba 30 metrů od poslední známé pozice," píše se v ní. Úřady budou s vyšetřováním pokračovat, zaměřit se chtějí především na to, proč Ibbotson měnil směr letu.

Nehoda se odehrála už 21. ledna, argentinský fotbalista se přesouval z francouzského Nantes do velšského Cardiffu, který za něj měl zaplatit rekordní balík kolem půl miliardy korun. Mezi oběma kluby vypukl spor o zaplacení přestupní částky. Vrak letadla i s tělem osmadvacetiletého útočníka se podařilo objevit až 7. února.

Témata: Emiliano Sala Letecké nehody Fotbal