Martina Navrátilová to schytala z vlastních řad! Lesby a gaye znepokojil její komentář

Tenis, ilustrační fotografie

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

20. února 2019 16:49

Jedna z nejlepších hráček tenisové historie Martina Navrátilová to v posledních dnech schytává z vlastních řad. Organizacím, které hájí práva homosexuálů, se nelíbí její výroky na účet transgender sportovců. Co slavná Čechoameričanka řekla?

Navrátilová uvedla ve článku Sunday Times, že není možné, aby se transgenderoví atleti rozhodli, že budou závodit se ženami, kde mají větší šanci na úspěch, na který nebyli schopni dosáhnout v mužské kategorii. „Je to šílené a je to podvádění,“ napsala vítězka 59 grandslamů, která se otevřeně hlásí k lesbické orientaci.

Mezi částí LGBT komunity ale její komentáře vyvolaly vlnu nevole. Newyorská organizace Athlete Ally už se slavnou tenistkou přerušila vazby. Výroky Navrátilové označili její zástupci za transfobní a založené na nepochopení vědeckých dat. „Trans ženy jsou ženy, tečka,“ konstatuje Athlete Ally ve svém prohlášení.

Do Navrátilové se pustila i skupina ochránců lidských práv Trans Actual, která na Twitteru napsala, že ji vše nepříjemně překvapilo. „Pokud by trans ženy měly ve sportu výhodu, tak proč nevyhrávají stále zlaté medaile? Trans ženy nemají výhodu. Stačí se podívat na to, co s tělem dělá estrogen,“ stojí v prohlášení.

Navrátilová přesto své původní výroky brání. CNN včera sdělila, že nynější kontroverze není o ní ani o kritice na její adresu. Podle slavné českoamerické tenisové legendy by se mělo o tomto tématu, který tímto způsobem vznesla, víc mluvit.

Podle současných pravidel Mezinárodního olympijského výboru musí trans ženy podstupovat testy na testosteron. Hodnoty musí splňovat dané hodnoty alespoň po 12 měsíců před prvním soutěžním startem.

Mnohonásobná grandslamová šampionka už podobnými komentáři pobouřila v minulosti. V prosinci se na sociálních sítích dostala do sporu s cyklistkou Rachel McKinnonovou, první transgender ženou, která získala titul mistryně světa. Ta se ozvala i tentokrát, když Navrátilovou nařkla z transfóbie.

Témata: Martina Navrátilová LGBT+ transgender tenis sport