Drsný příběh džihádistické nevěsty: Shamina přišla o dvě děti! Doma už ji ale nechtějí!

Shamima Begum (britská džihádská nevěsta) 6

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

20. února 2019 11:55 | Aktualizováno: 20. února 2019 12:05

Devatenáctiletá Britka Shamima Begumová žila poslední čtyři roky s islamisty. Poté, co skončila v uprchlickém táboře, se chtěla i se svým novorozeným synem vrátit domů. Ministr vnitra Savid Javid ale rozhodl přesně v duchu svých předchozích vyjádření. Begumové totiž odebral občanství.

Podle portálu televize ITV včera rodina Begumové obdržela dopis, v němž stála informace, že ministr vnitra Sajid Javid rozhodl o odebrání britského občanství jejich dceři. Minimálně v tomto případě tak splnil svůj slib z minulého týdne, že hodlá zabránit Britům, kteří se na Blízkém východě přidali k islamistům, v návratu do země.

Rodiče mají Begumovou o tomto rozhodnutí informovat a rozhodnout se, zdali se odvolají. „Zvažujeme všechny možné právní cesty, jak toto rozhodnutí napadnout,“ uvedl právní zástupce rodiny. Ten už se dříve snažil řešit nejasnou právní situaci Begumové, která se toužila vrátit do Velké Británie, kde jí však hrozí stíhání kvůli podpoře Islámského státu.

Begumová se snaží dostat zpátky do rodné země i se svým dítětem, které počala s jedním z islamistů. Má jím být rodilý Nizozemec, který přestoupil na islám. Zatímco on se vzdal koalici bojující proti IS, mladá žena skončila v uprchlickém táboře na severu Sýrie, kde žije zhruba 39 tisíc lidí.

Mladá Britka už dříve porodila dvě děti, obě ale zemřely v důsledku podvýživy a nemocí. Právník rodiny ale v neděli uvedl, že třetí dítě i Begumová jsou v dobrém zdravotním stavu. Rodina si však dělá starost jak o novorozeného chlapce, tak o její psychický stav.

Příběh Begumové je pozoruhodný. Tehdy ještě nezletilá Britka se radikalizovala sledováním videí, v patnácti letech utekla z domova spolu s dalšími Londýňankami Amirou Abaseovou a Kadizou Sultanaovou. Z nich jí potkal zdaleka nejšťastnější osud. Abaseová je nezvěstná a Sultanaová zemřela při náletu už před třemi lety.

V rozhovoru pro Sky News Begumová uvedla, že nedělala nic špatného, protože byla ženou v domácnosti. Zároveň připustila, že byla svědkem poprav, které jí ale nevadily, protože jí islamisté řekli, že to islám dovoluje. Nyní doufá, že lidi pochopí, že nevěděla, do čeho jde. Ministr Javid ale podle všeho pochopení nemá.

Témata: Shamima Begum (britská džihádská nevěsta) Velká Británie Islámský stát (IS) Terorismus