Jako Hanks v Terminálu! Brit zůstal v Praze, zatímco jeho pas už je doma. Jak se to stalo?

Letiště Václava Havla Praha

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

20. února 2019 10:51

Vzpomínáte si ještě na patnáct let starý film režiséra Stevena Spielberga Terminál? Tom Hanks v něm přežíval na letišti, protože neměl platný pas. V Praze se momentálně odehrává podobný případ. Britský občan nemá pas, na který by mohl odletět zpátky domů. Co s ním udělal?

Čtyřiačtyřicetiletý Brit Steve Vincent zůstává v Praze poté, co jeho přítel Allan Poole úspěšně odletěl z Česka přes Amsterdam až do Velké Británie, ačkoliv se u pasových kontrol prokazoval Vincentovým pasem. Vincent, mimochodem profesor z Newcastle University, nyní čeká na vyřízení náhradního dokladu britskou ambasádou.

Vincent si totiž netroufl na to, co udělal Poole, který musel odletět o den dřív. Ředitel nejmenované společnosti se nejdřív z Prahy dostal do Amsterdamu, kde neprošel elektronickou pasovou kontrolou. Musel tedy k okénku, kde ho ale odmávli dál.

Poole musel kontrolu absolvovat, protože Velká Británie není součástí Schengenu. Bez potíží však prošel i následnou britskou imigrační kontrolou na letišti v Newcastlu. „Nikdo na nic nenarazil, nikomu to nepřišlo podezřelé. Já sám jsem to zjistil až doma,“ popisoval Poole deníku The Independent.

Vincent mezitím odeslal tweet směřovaný nizozemské letecké společnosti KLM. „Nechali jste mého přítele cestovat z Prahy do Newcastlu na můj cestovní pas (poté, co jsme si je omylem vyměnili). Neměli jste to ho pustit do letadla,“ vzkázal univerzitní profesor zástupcům aerolinek.

„Jsem v pasti v Praze. Co s tím hodláte udělat,“ ptal se Vincent. Činit se však musí on. Britskou ambasádu požádal o náhradní doklad, za který zaplatil 100 liber. Po návratu do Newcastlu musí zrušit ten původní a zažádat o nový.

Jak vůbec k záměně pasů došlo? Oba muži se ubytovali v hotelu na Starém Městě. „Máme starší, ošuntělé pasy, takže když jsme se hlásili na recepci, někdo je tam omylem zaměnil,“ vysvětlil počátek kuriózního případu profesor Vincent.

Témata: Letiště Václava Havla Praha Praha Velká Británie cestování zajímavosti