Vemte si 800 islamistů, jinak... Trump vyhrožuje Evropě!

Donald Trump

Autor: stars24.cz, ČTK

17. února 2019 8:37

Americký prezident Donald Trump v noci na dnešek vyzval evropské spojence, aby si "vzali zpět" přes 800 islamistů, které Američané zadrželi v Sýrii, a aby je postavili před soud. Jinak prý je Spojené státy propustí. Prezident na twitteru napsal, že "chalífát stojí před zánikem".

"Spojené státy žádají Británii, Francii, Německo a ostatní evropské spojence, aby si vzali zpět přes 800 islamistických bojovníků, které jsme zadrželi v Sýrii," napsal šéf Bílého domu. "Alternativa není dobrá, museli bychom je propustit. Spojené státy nechtějí být svědky, jak tito islamisté pronikají do Evropy, kam by podle předpokladu odešli," konstatoval Trump.

Arabsko-kurdské síly bojující o poslední baštu Islámského státu na východě Sýrie v sobotu oznámily, že vítězství ohlásí ve "velmi krátké době" v příštích dnech. Islamisté jsou podle nich obklíčeni u vesnice Baghúz na ploše asi půl kilometru čtverečního. Trump už v pátek na tiskové konferenci ve Washingtonu řekl, že "Spojené státy v nadcházejících 24 hodinách učiní významné oznámení týkající se Sýrie".

Trump na twitteru vyzval západní státy, aby převzaly větší břemeno boje s teroristy. "Udělali jsme toho tolik a utratili jsme tolik - je načase, aby se víc zapojili ostatní a udělali práci, kterou tolik umějí. Stáhneme se po stoprocentním vítězství nad chalífátem!" napsal prezident.

Témata: USA Donald Trump