KLDR jednání s USA odmítla. Bude pokračovat v jaderném programu

Fotografie dokazující přípravu KLDR na válku

Autor: Jan Novák, stars24.cz

17. listopadu 2017 16:15

Severokorejský vyslanec při OSN Han Te-song dnes vyloučil možnost zahájení rozhovorů mezi Severní Koreou a Spojenými státy, dokud budou USA a Jižní Korea pokračovat ve společných vojenských cvičeních.

Uvedl také, že Pchjongjang se nemůže vzdát svého jaderného zbrojního programu, protože jej používá jako zastrašovací prostředek vůči americké jaderné hrozbě. KLDR je podle něj připravena, že vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa na ni uvalí další sankce.

"Dokud pokračuje nepřátelská politika vůči mé zemi ze strany Spojených států a dokud pokračují přípravy na válku v těsné blízkosti našeho území, nejsou možná žádná jednání," řekl vyslanec Han Te-song v rozhovoru s agenturou Reuters v Ženevě. "Do těchto vojenských cvičení se zapojují i letadlové lodě a strategické bombardéry," dodal.

O tom, kdy se KLDR chystá provést další test balistické rakety, nemá prý Han informace. "Moje země bude i nadále budovat sebeobranné prostředky, jejichž klíčovou součástí jsou jaderné síly, a zvyšovat svou schopnost úderu, dokud americké a další nepřátelské síly budou pokračovat v jaderných výhrůžkách a vydírání," uvedl Han.

Vyslanec také prohlásil, že KLDR očekává oznámení dalších sankcí vůči Severní Koreji ze strany Trumpovy administrativy. Stávající sankce představují "rozsáhlé porušování lidských práv", protože zpožďují dodávky humanitární pomoci a spotřebního zboží," konstatoval Han.

"Je jasné, že cílem sankcí není zamezit rozvoji zbrojních programů, jak USA a jejich spojenci tvrdí. Cílem sankcí je svrhnout režim mé země prostřednictvím její izolace a záměrně způsobit humanitární katastrofu," dodal.

Témata: Severní Korea (KLDR) USA Severokorejské zbraně Jižní Korea