Zemřela královna romantických příběhů Rosamunde Pilcher!

Rosamunde Pilcher

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

7. února 2019 18:47

Literární svět přišel o jednu z výrazných postav! Ve věku 94 let zemřela britská spisovatelka Rosamunde Pilcherová. Ta se proslavila díky svým romantickým příběhům, z nichž mnohé byly převedeny i do filmové podoby!

Informaci o smrti slavné spisovatelky potvrdil její syn Robin. Deníku The Guardian prozradil, že měla mozkovou mrtvici. „Až do Vánoc byla ve skvělé formě, pak ji ale v novém roce trápila bronchitida, ale očekávali jsme, že bude bude jako vždy v pořádku. V neděli však utrpěla mrtvici a už nenabyla vědomí, " řekl.

Robin Pilcher svou matku popsal jako „úžasnou, poněkud alternativně smýšlející matku“. „Myslím, že by se jí líbil popis bohémka, která ovlivňovala životy mnoha lidí různého věku, a to nejen prostřednictvím psaní, ale i prostřednictvím osobního přátelství,“ dodal.

Pilcherová se narodila v roce 1924. Původně psala pod pseudonymem Jane Fraserová. První krátká povídka jí vyšla v osmnácti letech. Řadu povídek publikovala v časopisech pro ženy. První dokonce ještě během druhé světové války v magazínu Woman and Home.

Mezi její díla patří knihy Hledači mušlí, Pustý dům, Návrat domů, kolotoč, zimní slunovrat nebo Letní hlasy.

Její díla jsou známá také díky televizním adaptacím ZDF. Díky nim se proslavila nejen v Německu, ale i v České republice. V roce 2002 získala spolu s programovým ředitelem ZDF ocenění British Tourism Award za přínos jejího díla, přesněji televizních adaptací jejich knih, pro turistiku. V roce 2002 jí královna Alžběta II.udělila Řád britského impéria.

Spisovatelka má čtyři děti a 14 vnoučat. Její syn, Robin Pilcher, se také věnuje psaní.

Témata: Rosamunde Pilcher