Alžběta už toho má dost? Hodlá udělat zásadní změny v královské rodině!

Královna Alžběta II. 8

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

6. února 2019 16:30 | Aktualizováno: 6. února 2019 16:56

Ve Velké Británii se podle médií chystají velké změny! Královna Alžběta prý už připravuje Charlese na roli krále. Tato informace vyvolala vlnu spekulací o tom, že by se její veličenstvo mohlo vzdát koruny mnohem dřív, než se očekávalo!

Podle britských médií královna brzy učiní svého syna, Charlese „krále ve všem kromě jména", což mu na něj přenese významnou zodpovědnost. Znamená to také, že se královna připravuje na odstoupení z trůnu, říkají královští zasvěcenci.

Alžběta II. dnes slaví 67. výročí svého nástupu na trůn. Její otec král Jiří VI. zemřel v roce 1952 v důsledku koronární trombózy způsobené rakovinou plic, takže Alžbětu jakožto panovnici veřejně na trůn nikdy neuvedl.

Princezna Alžběta, která měla v té době pouhých 25 let, musela ze dne na den převzít roli panovnice a postavit se místo otce do čela země. Dnes se připravuje na jiný milník – vlastní rezignaci, po které předá korunu princi Charlesovi, píše list The Express.

I proto už královna na Charlesova bedra začíná snášet některé královské povinnosti jakožto součást přípravy na předání moci. Dne 21. dubna 2021, kdy Alžběta oslaví 95. narozeniny, pak podle deníku Daily Star zahájí "regentský akt". V praxi to znamená, že královna z Charlese udělá prince-regenta, předá mu většinu svých povinností a závazků a sama ustoupí do pozadí.

„Změny začínají a přestože jsou to malé změny, budou následovat další. Její Veličenstvo se však nikdy nerezignuje. Bude na trůně do posledního dechu,“ tvrdí zdroj z okolí královské rodiny. Právě díky zmíněnému procesu se Charles stane princem regentem, zatímco Její Veličenstvo stále bude královnou, ale její pracovní zatížení se změní, bude se věnovat jen velmi omezeným závazkům,“ tvrdí zdroj.

Královna dnes své 67. výročí nástupu na trůn oslavila při soukromém obřadu v Sandringhamu v Norfolku, protože je to zároveň den, kdy si připomíná výročí úmrtí svého otce. Oficiálně byla princezna Alžběta byla korunována 4. června 1953 ve Westminsterském opatství v Londýně.

Témata: Královna Alžběta II. královská rodina (gbr) Král Charles III. (Karel III.) Velká Británie