Sedmý rok v zajetí Islámského státu! Může být ještě britský fotograf naživu?

Cantlie, John (britský novinář držený islámisty) 3

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

5. února 2019 17:05

Už sedmým rokem je britský válečný fotograf John Cantlie v zajetí bojovníků Islámského státu. Nové informace se o něm logicky dozvídáme jen zřídkakdy, objevuje se maximálně na videích islamistů. Teď na něj ale přišla řeč i přímo v Londýně.

Britský novinář John Cantlie, který se od svého zajetí v roce 2012 objevil v řadě propagandistických videí Islámského státu, je nejspíš stále naživu, uvedl dnes britský ministr Ben Wallace. Informaci potvrdila CNN, jejíž novináři se účastnili dnešního Wallaceova brífinku.

Zkušený válečný fotograf Cantlie byl zajat společně s americkým novinářem James Foleym, který byl později islamisty popraven. Britovi se tento způsob exekuce nejspíš vyhnul, zato se objevil v řadě videí v oranžovém vězeňském stejnokroji. V jednom z nich třeba uvedl, že Velká Británie odmítá platit výkupné a přesvědčuje k tomu i další země.

Podle Wallace je Cantlie nejznámějším a nejprominentnějším britským rukojmím. Když se jej novináři zeptali, zdali věří, že je stále naživu, odpověděl, že ano. Neřekl však, zdali se podle jeho informací má Cantlie nacházet na stále se zmenšujícím území Islámského státu.

Cantlieho v Sýrii zajali hned dvakrát, poprvé už v červenci 2012. Tehdy se se svým nizozemským kolegou neúspěšně pokusili o útěk, načež je osvobodila Syrská svobodná armáda. „Když jste v zajetí, přes oči máte pásku a někdo vám míří pistolí na hlavu, je to velice reálné,“ popisoval tehdy pro BBC.

Do Sýrie se následně vrátil v listopadu téhož roku, kde pořídil slavnou fotografii letadel syrské armády, jak bombardují město Maraat al-Numan. Krátce poté byl zajat džihádisty, kteří ho předali do rukou Islámského státu. Ten jej pravděpodobně pod nátlakem používal pro svá videa. Jeho rodina vydala řadu videí, v nichž prosila o jeho propuštění.

Témata: John Cantlie Islámský stát (IS) Sýrie