Británie čelí dosud nevídanému náporu migrantů. Jak s nimi nakládá?

Uprchlíci, ilustrační fotografie

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

2. února 2019 9:08

Do Velké Británie se loni přes kanál La Manche pokusilo dostat výrazně více migrantů než v roce předchozím. Můžou za to převaděčské gangy, které se obávají blížícího se brexitu, k němuž má dojít na konci března.

Francouzské úřady potvrdily, že v loňském roce zadržely 583 ilegálních imigrantů, kteří se snažili na lodích překročit Lamanšský průliv směrem do Velké Británie. Oproti předchozímu roku jde o nárůst o 570 lidí. Čísla se zvýšila hlavně během posledních dvou měsíců, kdy ministr vnitra Savid Javid přikázal vyslat na místo dvě lodě.

Kupříkladu loď HMS Protector je ale v současnosti ve Středozemním moři, kde doplňuje zásoby. Průlivu tak nedosáhne dříve než v polovině února, kdy uplyne od Javidova rozkazu už šest týdnů.

„Je tu znatelný nárůst počtu pokusů o překročení průlivu na lodích,“ konstatuje viceadmirál francouzské pobřežní stráže Philippe Dutrieux. „Obzvlášť v listopadu a prosinci, kdy se odehrálo 75 % ze všech záchranných akcí. Celkově loni proběhlo 78 pokusů překročit průliv směrem do Británie, zachránili jsme 583 lidí,“ dodal.

„Lamanšský průliv kolem Calais je velmi rušné místo, kde panují silné větry a nízké teploty mořské vody, což snižuje šanci na přežití. Gangy, které tyto lidi převážejí, vůbec nevnímají možná rizika, kterým čelí i případné záchranné týmy,“ popisuje Dutrieux.

Kvůli nedostupným lodím musel rozzlobený Javid povolat do akce dokonce námořnictvo, musel však souhlasit s tím, že za užití plavidla HMS Mersey zaplatí. S ministrem obrany Gavinem Williamsonem se pak přeli o to, kdo zaplatí 20 tisíc liber denně za provoz lodi.

Minulý týden také Savid Javid oznámil, že chce pomoct s lepší detekcí migrantů ve francouzských přístavech. Dosáhnout toho chce prostřednictvím bezpečnostních kamer či brýlí s nočním viděním. Britské ministerstvo vnitra nedávno potvrdilo, že vrátilo do Francie na 300 migrantů, kteří dosáhli ostrovních břehů na lodích převaděčů.

Témata: migrace Velká Británie uprchlíci