Po válečném veteránovi „neštěkl ani pes“. Neuvěříte, co se stalo na jeho pohřbu!

Ilustrační foto.

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

31. ledna 2019 10:39

Zdálo se, že americký válečný veterán Joseph Walker upadl v zapomnění. Jeho chystaný pohřeb měl být jen formalitou, zúčastnit se jej neměli ani rodinní příslušníci. Díky sociálním sítím ale všechno dobře dopadlo.

Dvaasedmdesátiletý veterán vietnamské války Joseph Walker zemřel v listopadu na rakovinu. Od té chvíle se texaský státní hřbitov pro veterány snažil kontaktovat jeho příbuzné, ale marně. Nakonec tak bylo rozhodnuto, že Walkera pohřbí v pondělí 28. ledna se všemi vojenskými poctami, avšak bez účasti rodiny a přátel. O případu píše CNN. 

Vedení hřbitova se alespoň rozhodlo vyzkoušet sílu sociálních sítí, na nichž požádalo místní lidi, aby statečnému vojákovi věnovali chvilku a přišli mu vzdát hold. Asi nikdo však nečekal takovou odezvu, jaké se dočkali. V pondělí ráno se na silnici ke hřbitovu vytvořila sáhodlouhá kolona aut těch, kteří na výzvu reagovali.

Díky obrovskému zájmu se nakonec objevila i rodina samotného Walkera, konkrétně jeho dcery Plonie Williamsová a Angela Sheffieldová. Druhá jmenovaná uvedla, že o otcově pohřbu nevěděly, domnívaly se totiž, že byl pohřben už v prosinci bez jejich přítomnosti.

„Ráno jsem zapnula televizi a druhá věc, kterou jsem viděla ve zprávách, byla informace o pohřbu veterána bez rodiny. Když řekli jméno a ukázali fotku, zastavilo se mi srdce,“ sdělila televizi Fox nevlastní dcera Sheffieldová.

Obě dcery ale nakonec pondělní obřad nestihly. Osudnou se jim stala kolona vozů, které na pohřeb mířily, protože v ní samy zůstaly stát. Dodatečně si alespoň převzaly americkou vlajku z rakve jejich otce. „Děkuji vám všem, Bůh vám žehnej,“ řekla evidentně dojatá Sheffieldová.

Na Walkerův pohřeb se nakonec dostavilo přes 2000 lidí, často šlo rovněž o válečné veterány. „Dnes nejsme cizinci, dnes jsme rodina,“ pronesl jeden z truchlících Marc George, člen motorkářské asociace.

Témata: USA Lidé Válka ve Vietnamu smrt pohřebnictví