Vrah je zahradník. Klišé detektivek se naplnilo v Kanadě, muž tam zabil osm lidí

Ilustrační foto

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

30. ledna 2019 15:55

Snad každý někdy četl nebo viděl detektivku, v níž byl vrahem zahradník. V Kanadě se to ale stalo realitou, postarší muž tam těla svých obětí dokonce schovával do květináčů. Za zabití osmi mužů mu nyní hrozí stejný počet doživotních trestů.

Sedmašedesátiletý zahradník Bruce McArthur zabil první dva lidi už v roce 2010. Dopaden však byl dle webu blesk.cz až během vyšetřování zmizení Andrewa Kindaana a Selima Esena, kteří záhadně zmizeli v roce 2017. Mc Arthur se k osmi vraždám přiznal ještě dříve, než 4. února předstoupí před soud.

Zahradník si za oběti vybíral homosexuály a přiznal tedy, že jeho vraždy měly sexuální podtext. Oběti pocházely většinou z Gay Village, což je torontská čtvrť, kterou obývají převážně homosexuálové. Většinu zabitých také spojoval fakt, že šlo o přistěhovalce z Asie nebo Blízkého východu.

McArthur se se svými oběťmi seznamoval na internetu, mnohdy si je také fotografoval a schovával si některé jejich šperky. Vrahův motiv zatím není znám a vyšetřovatelé obávají, že se ho možná nikdy nedozví.

Po vraždě zahradník těla rozporcoval a některé z částí těl schovával do květináčů. Další pak klidně zakopal na zahradě domova důchodců, o kterou pečoval. Masivní policejní vyšetřování bylo jednou z největších akcí v historii tamní policie, detektivové se vraceli i k roky odloženým případům.

Detektivové označili McArthura za skutečného sériového vraha, jakého Toronta doposud ještě nezažilo. Zlom ve vyšetřování přinesl až kalendář jedné z obětí, v níž se objevilo jeho křestní jméno Bruce. Policisté od té doby věděli, že oběť svého vraha znala.

U pachatele následně vyšetřovatelé našli stopy DNA čtyř zmizelých mužů. V jeho domě nalezli sportovní tašku, kde bylo lano na bungee jumping i další provazy, chirurgické rukavice nebo injekční stříkačky. McArthur zabil některé oběti spoutané. Za každou z vražd nyní hrozí zahradníkovi doživotí.

Témata: Vražda krimi Kanada Policie Kanada