Pes je nejlepší přítel člověka? Ale kdepak, příběh tříletého Američana vás vyvede z omylu

Ilustrační foto.

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

30. ledna 2019 11:09

Za nejlepšího zvířecího přítele člověka je obecně považován pes. Nynější příběh ze Spojených států amerických by však favorizoval jiného živočicha. Se záchranou ztraceného chlapce tam totiž údajně pomohl medvěd.

Tříletý Casey Hathaway se podle CNN ztratil minulé úterý, když si hrál s dvěma dalšími dětmi na dvorku u své babičky ve městě Ernul v Severní Karolíně. Malého kluka našli až o dva dny později uprostřed lesa, jak volá svojí mámu, a to něco přes kilometr daleko od babiččina domu. Casey byl mokrý, studený a zamotaný v trnitém křoví.

Jak se tam dostal a vydržel naživu? Na Facebooku to popsala jeho teta Breanna. „Prý si na dva dny vyšel s medvědem,“ napsala na sociální síti s tím, že není jasné, zdali byl medvěd opravdový, nebo vymyšlený. Záchranu chlapce přesto považuje za zázrak. „Bůh mu poslal přítele, který ho ochránil,“ vzkázala Caseyho teta.

Úřadům zprávu o medvědím příteli poskytla i Caseyho matka, jak potvrdil okresní šerif Chip Hughes. Ten sice říká, že medvědi se v oblasti sice běžně pohybují, ale chlapcovy komentáře nejde považovat za zcela věrohodné.

Kancelář šerifa přesto sdílela fotku Caseyho vedle obrázku medvěda, kterou doplňoval biblický verš z Matouše 18: „Ježíš zavolal dítě, postavil je mezi ně.“ Nadále však probíhá vyšetřování případu, ale žádný z důkazů zatím nehovoří o možném únosu.

Místní bezpečností složky hledaly spolu se zástupci FBI chlapce ve složitých povětrnostních podmínkách, v Severní Karolíně vydatně pršelo, foukal silný vítr a teploty se pohybovaly pod bodem mrazu. Casey i přesto vyvázl jen s pár škrábanci, celkově byl v dobrém zdravotním stavu.

„Chlapec byl silný, byl předurčený k záchraně. Teď má alespoň příběh k vyprávění,“ konstatoval závěrem šerif Hughes.

Témata: USA děti Medvědi