Hororový příběh: Popravu odsouzence (69) po neúspěšném pokusu odložili

Alva Campbell odsouzený k trestu smrti za vraždu 18letého Charlese Dialse v roce 1979.

Autor: stars24.cz

16. listopadu 2017 3:09

Odkladem popravy o rok a půl dnes ve státě Ohio prozatím skončil hororový příběh těžce nemocného odsouzence na smrt.

Osud devětašedesátiletého Alvy Campbella pronikl v minulých dnech do amerického zpravodajství kvůli návrhu lékařů na speciální proceduru, která by odsouzenci usnadnila při popravě dýchat.

Campbell jako celoživotní těžký kuřák trpí obstrukční plicní chorobou, čtyřikrát denně je prý odkázán na pomoc plicní ventilace. Špatně se pohybuje, podle advokátů má zřejmě rakovinu plic a na těle vývod po těžké operaci střev. K nejvyššímu trestu byl odsouzen za vraždu osmnáctiletého mladíka v roce 1997, popraven injekcí měl být dnes po několikerém neúspěšném odvolání a žádosti o milost.

Mluvčí věznice v ohijském Lucasvillu JoEllen Smithová novinářům před pokusem o popravu řekla, že vězeňská služba přihlíží ke zdravotním problémům odsouzence a snaží se podniknout "náležitá opatření". Lékaři doporučili, aby při popravě měl odsouzený pod hlavou polštář, který mu usnadní dýchání. Požadavku bylo podle vyhověno.

Campbell ale dnes nakonec popraven nebyl. Úkon byl po půlhodině od zahájení odvolán, protože lékařům se nepodařilo nalézt vhodnou žílu, do které by mu mohli injekcí vpravit smrtící koktejl. Podle agentury AP to bylo teprve potřetí, kdy byla poprava v USA zrušena po zahájení osudných procedur. Odsouzený Campbell se nakonec vrátil do cely.

Guvernér státu Ohio John Kasich ještě dnes rozhodl o odkladu Campbellovy popravy a to na 5. června 2019.

Campbell měl být před dvaceti lety souzen za ozbrojené přepadení, ale simuloval ochrnutí a při transportu na vozíku přemohl hlídku a zmocnil se její zbraně. Zastavil pak vůz osmnáctiletého Charlese Dialse, dvakrát ho střelil do hlavy a s autem ujel. V dětství byl Campbell vystaven mučení, bití a sexuálnímu zneužívání. Neúspěšnému pokusu o popravu dnes přihlíželi sestra, bratr a strýc Campbellovy osmnáctileté oběti.

Témata: popravy Trest smrti USA Alva Campbell (odsouzený k trestu smrti)