Jsou geneticky modifikovaná vejce zdravá? Budete se divit!

Vejce

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

29. ledna 2019 11:47

O geneticky modifikovaných potravinách, především ovoci a zelenině, se toho za poslední roky napsalo mnoho. Zahraniční vědci se teď pokusili vyvinout vejce, které by mělo pomoct s léčbou závažných nemocí.

Britští vědci nedávno úspěšně vložili lidský gen do slepičí DNA, čímž slepice začali snášet vejce, která obsahují významné množství dvou proteinů, které se používají k léčbě rakoviny u lidí. Tento proces je přitom mnohem levnější, než kolik stojí produkce těchto proteinů dnes, a to až o stonásobek.

Lidské tělo oba tyto proteiny, které hrají důležitou roli v imunitním systému, přirozeně vyrábí. Léky, které tyto proteiny obsahují, lékaři široce používají pro léčbu rakoviny i dalších onemocnění. Jejich produkce v laboratořích je však složitá a především nákladná. Z první várky vajec však nutnou dávku proteinů obsahovaly jen tři kusy.

Slepic se vložení lidského genu do jejich DNA nikterak výrazně nedotkne. „Jejich zdraví to nijak neovlivní, je to prostě jenom slepice, která snáší vejce,“ řekla jedna z členek týmu BBC.

Podle předpokladu vědců bude výzkum, který zaznamenal jistý posun vpřed, pokračovat ještě minimálně deset let, až pak by příslušné úřady mohly povolit výrobu léků z proteinů, které produkují geneticky modifikované slepice.

„Zatím nevyrábíme medicínu pro lidi, ale tento výzkum ukazuje, že slepice jsou komerčně využitelné pro produkci proteinů potřebných třeba k výrobě léků,“ konstatuje závěrem výzkumnice Helen Sangová.

Témata: Vejce věda Velká Británie