Lhali rodičům i veřejnosti! Záchrana thajských chlapců proběhla úplně jinak!

thajské děti uvězněné v jeskyni (červenec 2018) 5

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

15. ledna 2019 9:20

Pravda vyjde, podobně jako 12 ztracených thajských chlapců, vždycky na povrch. Dnes když už víme, že vše dobře dopadlo, můžeme s klidem říct, že v jednom z nejsledovanějších zpravodajských příběhů minulého roku sehrála důležitou roli lež. O jakou přesně šlo?

Ve chvíli, kdy je bezpečnostní složky konečně uvnitř jeskynních chodeb lokalizovaly, se naděje na záchranu fotbalistů a jejich trenéra výrazně zvýšily. Přesto museli nadále trávit dlouhé hodiny v šeru spaním a hraním her. Blížící se deště však donutily muže zákona jednat, bylo však zapotřebí lži.

Rodičům tedy řekli, že chlapci prošli krátkým výcvikem, média zase šířila zaručeně pravdivou informaci, že každý z nich bude přivázán k profesionálnímu potápěči, aby nedošlo k žádným problémům. Tak to ale vůbec nebylo a risk ztráty mladého života byl mnohem, mnohem větší. Jeden expert však trefně poznamenal: „Když to zkusíme, někteří možná zemřou, pokud ne, zemřou úplně všichni.“

Mezi potápěči rovněž panovala shoda, že chlapci opravdu nejsou schopni labyrintem jeskynních chodeb projít bez újmy. Zvolili tak jedinou, avšak značně riskantní možnost, chlapcům naordinovali silná sedativa, na obličej jim pevně připevnili kyslíkové masky a z jeskyně je doslova vynesli.

V průběhu operace přesto vyvstaly další problémy. Pro dvanáct chlapců byly k dipozici jen čtyři vhodné kyslíkové masky. Kvůli podání sedativ museli na místo dorazit anesteziologové až z Austrálie, kteří navíc požívali diplomatické imunity, aby nemohli být potrestáni v případě, že by se cokoliv zvrtlo.

Přesto se smrt nakonec jeskyni nevyhnula. Sedmatřicetiletý Saman Gunan se přihlásil jako dobrovolník. Z cesty dovnitř se však už nevrátil a jeho kolegové našli jeho tělo v kalné vodě bez známek života. Co přesně se stalo, zůstává záhadou. Chlapce tato zpráva velmi zarmoutila, se slzami v očích však Gunanovi poděkovali a slíbili, že budou hodní.

Témata: thajské děti uvězněné v jeskyni (červenec 2018) Thajsko