Fašistické Polsko? Slaví nezávislost možná s největším pochodem extremistů

Polsko slaví nezávislost

Autor: stars24.cz, ČTK

13. listopadu 2017 22:12

V Polsku se dnes slaví svátek nezávislosti, 99 let po podpisu příměří, které ukončilo první světovou válku. V posledních letech se při této příležitosti ve Varšavě koná jedno z největších setkání nacionalistů v Evropě, jehož se loni podle policie zúčastnilo zhruba 75.000 lidí. Heslo letošního pochodu nezávislosti zní "Chceme Boha", akce je však spojena také s antisemitismem a protiimigračními slogany. V polské metropoli se dnes uskuteční také akce antifašistů a Výboru na obranu demokracie (KOD).

Pochod nezávislosti se poprvé konal v roce 2009 a jeho trasa vede centrem Varšavy od kruhového objezdu Romana Dmowského přes řeku Vislu k Národnímu stadionu. Podle agentury AP se z poměrně malé akce postupně stalo setkání fašistů a příslušníků krajní pravice nejen z celého Polska, ale také ze Slovenska, Maďarska či Švédska.

I letos se očekávají desítky tisíc účastníků. Má mezi nimi být také lídr italské neofašistické strany Nová síla (Forza Nuova) Roberto Fiore, napsal web deníku Gazeta Wyborcza. V pátek měl na krajně pravicové konferenci ve Varšavě vystoupit i zastánce bělošské nadřazenosti Američan Richard Spencer, polská vláda mu však vzkázala, že v její zemi není vítán.

Heslo "Chceme Boha" je převzaté z názvu staré polské náboženské písně, organizátoři pochodu v propagačních materiálech uvádí také vlastenecké motto "Bůh, čest, vlast". Podle šéfa protiextremistického sdružení Never Again Rafala Pankowského pochod nevychází z náboženského přesvědčení.

"Myslím si, že většina organizátorů není příliš pobožná. Používají křesťanství jako jakousi známku identity, která dnes spočívá hlavně v antiislámském postoji," řekl AP sociolog Pankowski. Dodal, že pochodu se kromě katolických skupin hodlají zúčastnit také krajně pravicoví "novopohani".

Z pochodu nezávislosti se podle Pankowského dost možná stalo největší setkání krajně pravicových extremistů na světě. Podobně jako loni se i letos ve Varšavě čekají protidemonstrace. Vlastní akce nahlásili antifašisté a Výbor na obranu demokracie (KOD). Minulý rok na bezpečnost v polské metropoli dohlíželo 7000 policistů.

Ze sociologických průzkumů vyplývá, uvedl Pankowski, že v Polsku jsou k osvojení xenofobie a krajně pravicového nacionalismu paradoxně náchylnější mladší generace, které vyrůstaly v demokratickém prostředí. "Myslím, že mnoho z nich si tyto názory zachová po další desetiletí. Ten problém jen tak neodezní," řekl.

Témata: Polsko