Severokorejský voják prchal do Jižní Koreje! Byl postřelen

Život v KLDR

Autor: Jan Novák, stars24.cz

13. listopadu 2017 11:03

Severokorejský voják byl dnes postřelen svými druhy ve zbrani, když přes demilitarizované pásmo dezertoval do Jižní Koreje.

Zběh s poraněným ramenem a loktem byl nalezen na jižní straně hraniční vesnice Pchanmundžom, 50 metrů od vojenské demarkační linie, informovalo jihokorejské ministerstvo obrany. Vrtulník Velitelství OSN (UNC) vojáka přepravil do nemocnice.

"Přeběhlíka urychleně přepravila do nemocnice helikoptéra UNC. K vzájemné palbě nedošlo," informovalo ministerstvo obrany agenturu Reuters. UNC dohlíží na dodržování příměří mezi Korejemi.

Voják zvolil podle agentury AP nezvyklou cestu. Ze strážního stanoviště na severu Pchanmundžomu vyrazil na jih vesnice a Severokorejci na něj přitom začali pálit.

Jižní a Severní Korea jsou dodnes fakticky ve válečném stavu. Válka ze začátku 50. let byla ukončena pouze příměřím podepsaným roku 1953 právě v Pchanmundžomu.

Od té doby ze Severní do Jižní Koreje uteklo kolem 30.000 lidí. Většina z nich ovšem zvolila cestu oklikou - přes Čínu a jihovýchodní Asii.

Demilitarizované pásmo střeží z obou stran stovky tisíc vojáků připravených k boji. Hranici lemuje ostnatý drát a protitankové překážky. Má se za to, že v příhraniční oblasti leží více než milion min, napsala agentura AP. Nežijí zde žádní civilisté.

Témata: Severní Korea (KLDR) Jižní Korea