V Německu brutálně zmlátili poslance! FOTO jen pro silné žaludky!

Frank Magnitz

Autor: ČTK, stars24.cz

8. ledna 2019 16:37

Poslance a šéfa regionální odbočky Alternativy pro Německo (AfD) v Brémách Franka Magnitze napadla v pondělí v podvečer skupina útočníků a způsobila mu těžká zranění. Policie vychází z toho, že útok na vedoucího představitele protiimigrační a nejsilnější opoziční strany strany měl politické pozadí. Podobně brutální napadení politiků je ve spolkové republice výjimečné.

Čin se podle policie odehrál kolem 17:20 na Goethově náměstí nedaleko historického centra přístavního města Brém. Trojice zamaskovaných mužů Magnitze podle prohlášení AfD mlátila dřevěnou tyčí, až ztratil vědomí. I když už ležel na zemi, kopali ho do hlavy. Rozsah zranění politika je patrný z fotografie, kterou na twitteru zveřejnil šéf strany Jörg Meuthen.

Šestašedesátiletý Magnitz, který byl po útoku převezen do nemocnice, počítá s tím, že v péči lékařů zůstane alespoň do víkendu. Podle lékařských odhadů by se měl plně zotavit. Na útok si podle svých slov příliš nepamatuje, protože při něm velmi brzy upadl do bezvědomí. Do budoucna si chce ve městě dávat větší pozor.

"Zbabělé a život ohrožující napadení Franka Magnitze je výsledkem dlouhodobé štvanice politiků a médií proti nám, kterou nyní v Brémách zjevně levicoví teroristé přetavili v čin. Bude boj proti AfD úspěšný až ve chvíli, kdy při takových útocích někdo zemře?", napsali ve společném prohlášení předsedové strany Meuthen a Alexander Gauland. Ten poté na tiskové konferenci zopakoval, že po konzultaci s Magnitzem si je jistý, že čin byl politicky motivován.

Napadení vedle AfD, která hovoří o atentátu, pokusu o vraždu nebo černém dni pro demokracii, odsoudili i zástupci dalších stran. "Brutální útok na poslance Franka Magnitze v Brémách je potřeba tvrdě odsoudit. Snad se policii podaří pachatele rychle dopadnout," napsal na twitteru mluvčí kancléřky Angely Merkelové (CDU) Steffen Seibert.

Das ist Frank #Magnitz, MdB der #AfD. Er wurde vorhin von mehreren Angreifern in Bremen halbtot geschlagen.Im Moment bin ich so erschüttert, dass ich mich außerstande sehe, dies weiter zu kommentieren. Ich werde mich morgen zu diesem feigen und widerwärtigen Anschlag äußern. pic.twitter.com/fBjRbgthHU

— Prof. Dr. Jörg Meuthen (@Joerg_Meuthen) 7. ledna 2019

Ministr zahraničí za sociální demokracii (SPD) Heiko Maas zase uvedl, že násilí nikdy nemůže být prostředkem politických sporů a je přitom úplně jedno, proti komu míří. Podobně reagoval i jeden z dlouhodobě nejtvrdších kritiků AfD Cem Özdemir ze strany Zelených. "Kdo bojuje nenávistí s nenávistí, nechá na konci zase zvítězit nenávist," poznamenal.

Protestní strana se v posledních měsících stala například v Sasku terčem několika útoků - většinou šlo o poškození jejích kanceláří. Ve čtvrtek dokonce před kanceláří AfD v saském Döbelnu vybuchla nálož. Útoky na svou kancelář nebo auto zažila strana také v Brémách.

Útoky na politiky nejsou v Německu časté. Z posledních let jsou zřejmě nejznámější dva případy. Jedním byl pokus o vraždu současné primátorky Kolína nad Rýnem Henriette Rekerové z roku 2015, při němž málem přišla o život, druhým útok nožem na starostu západoněmecké obce Altena Andrease Hollsteina (CDU). V obou případech byl důvodem napadení nesouhlas s otevřeným migračním přístupem těchto politiků.

Témata: Frank Magnitz