Soud s Terezou H. skončil! Hrozí jí 10 let za mřížemi!

Tereza H. zadržená v Pákistánu u soudu 5

Autor: ČTK, stars24.cz

8. ledna 2019 15:43

V Pákistánu dnes skončilo soudní líčení s Terezou H., která byla loni v lednu zadržena na mezinárodním letišti v Láhauru s devíti kilogramy heroinu. Informovala o tom agentura AP. Soud podle ní vynese rozsudek do konce ledna. Agentura uvedla, že v případě usvědčení hrozí české občance až desetileté vězení.

Během dnešního krátkého jednání mladá Češka zopakovala, že se cítí nevinná, napsala také AP.

Pákistánští celníci zadrželi 10. ledna 2018 na mezinárodním letišti v pákistánském Láhauru 21letou Česku Terezu H. z Uherského Hradiště, u které nalezli v kufru devět kilogramů heroinu. Žena byla zadržena poté, co prošla přes dvě kontrolní stanoviště protidrogových jednotek cestou na let do Abú Zabí ve Spojených arabských emirátech. Odtud se podle pákistánského tisku chystala pokračovat do Irska.

Speciální soud v pákistánském Láhauru vzápětí poslal zadrženou na 14 dní do vyšetřovací vazby. Vazba byla poté soudem několikrát prodloužena. Pákistánské úřady zadržely 20. ledna komplice mladé Češky. Muž byl zadržen při razii v Láhauru na základě informací, které Češka vyšetřovatelům poskytla při výslechu. Zadržený podle celní správy obchodoval s nemovitostmi.

Soud s Češkou začal 1. března. Poté muselo být soudní stání několikrát odročeno kvůli absenci vyšetřovatele, nepřítomnosti dalších svědků, stávce místních soudců nebo kvůli tomu, že soudce byl delší dobu na náboženské pouti. V dubnu se souzená Češka rozhodla vyměnit svého právního zástupce, což způsobilo další průtahy. Stání se odročovala například proto, že nový právník obdržel se zpožděním podkladové dokumenty.

Pákistánský server Mera Mirpur v prosinci oznámil, že Tereza H. vypověděla, že přijela do Pákistánu studovat islám. Podle serveru Mera Mirpur se Češka původně přiznala, že chtěla heroin propašovat do SAE, ale později výpověď změnila. Nejenže se poučila o pákistánské kultuře, ale přijala ji také za svou. Obléká se prý do místního tradičního oděvu a zahaluje se. Server ale upozornil na to, že v minulosti například tvrdila, že drogy nepašovala a že byla zadržena bezdůvodně. Pákistánská média také uvedla, že se soudní řízení chýlí ke konci. Počátkem letošního ledna dostala Češka v pořadí již třetího soudce.

Témata: Tereza H. zadržená v Pákistánu Pákistán