Islámský stát popravoval u letecké základny. Našli hroby s 400 těly

Kirkuk, Irák

Autor: stars24.cz, ČTK

13. listopadu 2017 5:45

Masové hroby s nejméně 400 těly byly nalezeny poblíž severoiráckého města Havídža, které ještě začátkem října ovládali bojovníci takzvaného Islámského státu (IS).

S odvoláním na představitele provincie Kirkúk o tom v sobotu informovala agentura AFP. Některé mrtvoly byly údajně oděné v civilních šatech.

"Stojíme na místě, kam nejméně 400 civilistů zatáhli, některé v červených kombinézách, a brutálně popravili bojovníci Islámského státu," citoval Saída zpravodajský portál CNN. Některá těla na sobě měla civilní oblečení, další uniformy.

Úřady o pohřebišti informovali místní obyvatelé. Nachází se u letecké základny asi tři kilometry jihozápadně od Havídže, řekl guvernér provincie Kirkúk Rakan Saíd. Podle něj bylo na základně popraveno minimálně 400 osob, některé v civilních oděvech, jiné v uniformách určených osobám odsouzeným islamisty na smrt. IS "udělal ze základny popraviště", uvedl Saíd.

Bojovníci IS obsadili Havídžu v roce 2013, následně se jim podařilo dobýt až 40 procent území Iráku. K letošnímu říjnu vládní vojska radikály ze země vytlačila, až na pás území na západě u hranice se Sýrií.

Při dobývání ztraceného území narazila irácká armáda na desítky masových pohřebišť. Agentura AP loni v průzkumu evidovala 72 takovýchto míst, v nichž mohlo ležet 5200 až 15.000 obětí.

Témata: Islámský stát (IS) Irák