Silné zemětřesení v Iráku a Íránu má přes šest desítek obětí

Zemětřesení, ilustrační fotografie

Autor: stars24.cz, ČTK

13. listopadu 2017 5:08

Přes šest desítek obětí a několik stovek zraněných si vyžádalo silné zemětřesení, které dnes zasáhlo Irák a sousední Írán. Nejméně 61 mrtvých a 300 zraněných hlásí Írán.

Zatím šest obětí eviduje irácký Kurdistán. Americká geologická služba USGS uvedla, že epicentrum bylo zhruba 32 kilometrů od iráckého města Halabdža, blízko hranic s Íránem. Otřesy dosáhly síly kolem 7,3 stupně.

Podle iráckých meteorologů zemětřesení s epicentrem v Kurdistánu postihlo velkou část země, včetně hlavního města Bagdádu, kde mělo sílu 6,5 stupně. Mnoho obyvatel hlavního města Iráku v panice opouštělo domy a vysoké budovy. Podobná situace byla i v Irbílu, hlavním městě Kurdistánu, a dalších městech na severu Iráku blízko epicentra.

V Íránu zemětřesení zasáhlo nejméně 14 provincií a podle státní televize bylo poškozeno nejméně osm vesnic. Panují obavy, že by počet obětí ve vesnicích mohl být vysoký, protože velká část domů je zde z cihel z nepálené hlíny, ty se pak lehce zřítí. Zemětřesení bylo cítit i v hlavním městě Teheránu. Některé vesnice jsou bez proudu.

Otřesy podle médií pocítili také v Turecku a části Izraele.

Témata: Zemětřesení Irák Írán