Záhada: Žena po 10 letech ve vegetativním stavu porodila!

Děti, dětské

Autor: ČTK

6. ledna 2019 5:16

Policie v americkém státě Arizona vyšetřuje místní zdravotnické zařízení poskytující dlouhodobou péči poté, co se v médiích objevila zpráva, že pacientka, která je už asi deset let ve vegetativním stavu, zde nedávno porodila syna. V sobotu o tom informovala agentura Reuters s tím, že policisté prošetřují výpovědi o sexuálním napadení.

Policejní sbor města Phoenix médiím sdělil pouze tolik, že se případem pečovatelského zařízení Hacienda HealthCare zabývá. Podle webu televize NBC News je původní zpráva o porodu založena pouze na výpovědi jednoho nejmenovaného zdroje.

Případ se týká ženy, která je nejméně let hospitalizovaná ve vegetativním stavu od chvíle, kdy se málem utopila. Syna údajně přivedla na svět 29. prosince, přičemž pečovatelé o těhotenství nevěděli a zpočátku jim nebylo jasné, proč pacientka začala sténat. Podle místní televizní stanice KTVK je novorozenec v pořádku.

Hacienda HealthCare v prohlášení uvedlo, že se v nedávné době dozvědělo o "hluboce znepokojivém incidentu", týkajícím se jednoho z obyvatel tohoto zařízení. "Zatímco federální a státní zákony o ochraně soukromí nám zakazují veřejně rozebírat zdraví pacienta nebo jeho případ, Hacienda v této věci plně spolupracovala a bude spolupracovat s orgány a veškerými relevantními úřady," sdělil Reuters mluvčí David Leibowitz.

Vegetativní stav je popisován jako porucha vědomí, při níž pacient nereaguje na podněty okolí, má však otevřené oči a fungují u něj kmenové reflexy včetně dýchání a krevního oběhu.

Témata: porody USA vegetativní stav Policie USA děti