V Rusku vybuchl desetipatrový panelák plný lidí! Na místo přiletěl i Putin!

V Rusku vybuchl panelák, mnoho mrtvých a pohřešovaných

Autor: ČTK

31. prosince 2018 16:51 | Aktualizováno: 31. prosince 2018 19:44

Nejméně sedm mrtvých si vyžádala dnešní exploze v obytném domě v Magnitogorsku na Uralu na předělu evropského a asijského Ruska; výbuch nejpíš zavinil plyn. Sedm lidi se podle agentury Interfax podařilo vyprostit z trosek živé a úřady stále nevědí o osudu asi čtyř desítek obyvatel domu. První bilance neštěstí uváděla až 79 nezvěstných. Místo neštěstí navštívil prezident Vladimir Putin, který vyjádřil soustrast rodinám obětí.

Po výbuchu se zhroutila část desetipodlažního domu. Pátrání v troskách pokračuje. Na místě panuje více než dvacetistupňový mráz a v noci má teplota klesnout na minus 27 stupňů Celsia, uvedla agentura TASS.

Záchranáři, kteří trosky prohledávají, během večera nalezli další tři těla, čímž se bilance mrtvých zvýšila nejméně na sedm. "Našli jsme tři těla, ale nemůžeme je vyprostit," řekl ministr pro mimořádné situace Jevgenij Ziničev. "Pracujeme opatrně, protože hrozí, že se budova zhroutí," uvedl.

"Předpokládá se, že pod troskami může být 36 až 40 lidí," uvedl Ziničev na poradě s Putinem. "Bohužel, včetně sedmi dětí," poznamenal podle agentury TASS gubernátor Čeljabinské oblasti Boris Dubrovskij.

Putin v Magnitogorsku navštívil krizový štáb a nařídil vytvořit zvláštní vládní komisi pro likvidaci následků neštěstí v čele s ministrem pro mimořádné situace. V gubernátorově doprovodu si také prohlédl zřícený dům. Do uralského města vzápětí přiletěl i šéf federálních vyšetřovatelů Alexandr Bastrykin, aby osobně dohlédl na průběh vyšetřování.

Pětici hospitalizovaných raněných, včetně dvou dětí, mezitím navštívila ministryně zdravotnictví Veronika Skvorcovová, která se na místo neštěstí vydala na Putinův pokyn spolu s ministrem Ziničevem. Skvorcovová později ve státní televizi prohlásila, že s nastupující nocí se naděje na přežití případných zavalených značně snižuje.

V Magnitogorsku, který má více než 415.000 obyvatel a leží přibližně 1400 kilometrů východně od Moskvy, vyhlásil gubernátor Dubrovskij stav nouze.

Po pohřešovaných pátrá v troskách na 1400 záchranářů. Ti také evakuovali obyvatele bytů ze sousedních vchodů, kterým zřejmě rovněž hrozí zhroucení.

Výbuchy plynu jsou v Rusku dosti běžné. Obvykle souvisí s nedbalostí a nedodržováním předpisů nebo s chabou údržbou, poznamenala agentura AP.

Témata: Rusko výbuch