Krveprolití u egyptských pyramid: U autobusu s turisty vybuchla nastražená bomba!

Egypt

Autor: ČTK, stars24.cz

28. prosince 2018 23:12

Výbuch bomby u autobusu se zahraničními turisty zabil dnes poblíž pyramid v egyptské Gíze tři Vietnamce a jejich místního průvodce, informovala agentura Reuters s odvoláním na egyptské úřady. Devět vietnamských turistů bylo zraněno, stejně jako jejich egyptský řidič. Je to první útok v Egyptě cílený na turisty po téměř dvou letech. K útoku se dosud nikdo nepřihlásil.

Podomácku vyrobená nálož explodovala poblíž zdi u příjezdové silnice vedoucí k nejznámější egyptské turistické atrakci, necelé čtyři kilometry daleko od pyramid. Mrtví a zranění byli součástí 14členné skupiny turistů, které doprovázel místní průvodce a místní řidič.

Na místo incidentu zamířili příslušníci bezpečnostních složek a událost vyšetřují, uvedlo bez dalších podrobností egyptské ministerstvo vnitra. Zpravodaj Reuters z místa hlásí, že autobus je těžce poškozen a má vysypaná skla.

Egypt již mnoho let bojuje s islamistickými povstalci na Sinajském poloostrově. Násilnosti se příležitostně přelévají i na pevninu, kde se jejich terčem stává egyptská křesťanská menšina nebo právě zahraniční turisté.

Útok přichází v době, kdy se turistický ruch - klíčové odvětví egyptské ekonomiky - pomalu zotavuje po letech stagnace vyvolané politickou nestabilitou, která následovala po svržení bývalého prezidenta Husního Mubaraka v roce 2011.

Podle agentury AP úřady po útoku pravděpodobně zesílí bezpečnostní opatření kolem kostelů v předvečer oslav kolem Nového roku a Vánoc, které v lednu slaví příslušníci koptské pravoslavné církve v Egyptě.

Témata: Egypt Pyramidy Turisté bomby