Teror, mučení a znásilňování! Co čeká ženy utíkající do USA?

Násilí

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

10. listopadu 2017 11:35

Žena ze Salvadoru se pokusila o útěk se své země do Spojených států. To se jí však nevyplatilo. Na mexicko-amerických hranicích byla chycena a vzata do vazební cely, kde ji opakovaně znásilňovali. Informoval o tom na svých stránkách britský deník The Independent.

Každoročně proudí z oblasti střední Ameriky do USA velký počet lidí. Chtějí jít za nadějí na lepší život. To platí i o třiadvacetileté ženě z hornatého Salvadoru. Přála si začít nový život, ale byla chycena a uvězněna do cely pro nelegální migranty. To však ještě netušila, že to nejhorší teprve přijde.

Kvůli strachu až nedávno napsala žádost o pomoc na oficiální místa. V ní popsala hrůzyplný popis toho, co se jí dělo téměř každý den. Obvinila zde jednu z dozorkyň ze sexuálního obtěžování.

„Věděla přesně kdy a co dělat. Dotýkala se mých nohou, prsou. Ani si nepamatuji, kolikrát se to stalo, protože se to dělo často,“ napsala. V momentě, kdy se kolem objevil jiný člen stráže, to přestávalo, jak popsala.

V dopise si stěžovala i na chod věznice jako takový: „Na tomto místě nemáme žádná práva, pouze závazky. Vždyť nejsme kriminálníci, chceme si jen zabezpečit dobrou budoucnost, nemůžeme toto mučení už dál snášet,“ pokračuje žena, která nechtěla zveřejnit svoji identitu.

Její slova potvrzuje ředitelka organizace Grassroots Leadership Claudia Munozová, která se snaží chránit vězněné migranty před podobným zacházením: „Byla opravdu vyděšená. Myslela si, že by ta dozorkyně nějakým způsobem mohla ovlivnit případ. Navíc jí přesvědčovala, že by jí nikdo nevěřil.“

Případ se možná dostane do fáze oficiálního vyšetřování, o tom rozhodnou vedoucí šerifovy kanceláře v místě věznice. Munozová potvrdila, že se žena ze Salvadoru již setkala se složkami, které budou mít její případ na starosti.

Doplníme, že se nejedná o první podobnou událost na území Spojených států. Před dvěma lety byl čtyřicetiletý dozorce z Pensylvánie obviněn a odsouzen k trestu odnětí svobody za sexuální obtěžování devatenáctileté dívky z Hondurasu.

Témata: Lidé USA uprchlíci týrání Znásilnění Násilí