Víte, proč malí Číňánci tančí hip hop?

Čínské dítě

Autor: ČTK, stars24.cz

11. prosince 2018 5:06

V zemi, kde panuje ve škole tvrdá soutěž, mohou malí Číňánci v předškolním věku navštěvovat různé kurzy. Někteří rodiče jim však vybírají poněkud zvláštní aktivitu: tanec hip hop. Píše o tom agentura AFP.

Ve studiu v centru Pekingu šermují děti rukama a nohama. Za zvuků hudby napodobují svou mladou učitelku s modrým baretem na hlavě. "Přeju si, aby můj syn byl více extrovertní. Dnes dětem chybí odvaha," vysvětluje Liou Li, otec poněkud nesmělého čtyřletého chlapce. Ten začal letos navštěvovat kurz ve studiu FunAsista.

V Číně není nic zvláštního na tom, když sotva tříleté děti chodí na kurzy angličtiny, kaligrafie, klavíru či hudby. Rodiče tak chtějí zvýšit jejich výkon ve školním systému, kde vládne přehnaná soutěživost.

Liou Li však chtěl pro svého synka, který má problémy se začleňováním do kolektivu, něco jiného. "Chci ho povzbudit, aby byl veselejší a bezstarostnější," vysvětluje šestatřicetiletý otec.

Hip hop a breakdance se začaly v Číně objevovat na počátku tisíciletí. Teprve nyní se však mohutně rozšířily díky televizi.

Podle některých rodičů je tento styl tance lékem pro introverty. Jiní milují tuto formy alternativního uměleckého výrazu, která vybočuje z tradičních společenských norem.

"Všichni rodiče si přejí, aby jejich děti byly dobře vzdělány, aby našly trvalé zaměstnání, dobrého partnera a měly děti," tvrdí pětadvacetiletá tanečnice Ja Sin. Tato mladá žena opustila svou klidnou práci provinční úřednice a přestěhovala se do Pekingu, kde intenzivně navštěvuje kurzy hip hopu. "Moji rodiče s tím nesouhlasili. Ale neuspokojovali mé potřeby, takže jsem se jim necítila být zavázána," vysvětluje.

Hip hop se sice stal populární, ale neprosadil se na ulici a je často omezen na interiéry, na rozdíl od jiných, tradičních tanců, které jsou na veřejnosti všudypřítomné.

V Číně je asi 5000 hip hopových studií, uvádí národní asociace tance. Pouliční kultura, zahrnující rap a graffiti, je v jiných zemích často využívána k tepání do nešvarů společnosti. To je nemožné v Číně, kde mohou být dokonce i tetování a líčení považovány za politicky citlivé.

Počátkem roku se jeden z vítězů televizní soutěže Rap of China stal terčem útoků oficiálních médií a některé jeho písně o sexu a drogách byly z internetu staženy.

V lednu vláda nařídila televizním stanicím, aby zakázaly pořad s "tetovanými umělci a hudbou hip hop" a s jakýmkoli obsahem, který odporuje hodnotám vládní komunistické strany.

Známý čínský tanečník Čang Ťien-pcheng si jednou musel setřít líčení, než se objevil před televizní kamerou. "V televizním vysílání se nesmí ukazovat tetování a muži se nesmějí oblékat jako ženy. To je krok vzad. Před deseti lety byla Čína velmi otevřená. Neodmítala tuto kulturu," říká Čang Ťien-pcheng, majitel taneční školy. Nejlepší podle něho dnes je vyhnout se televizním soutěžím.

"Jakmile se objevíte na scéně, musíte si hlídat svůj projev," přidává se breakdancer Lien Ťiou-lung. V roce 2017 se podílel na organizaci televizní soutěže nazvané Probuzení tance. Všechny vysílané písně musely být předem schváleny úřady.

Témata: Čína děti