Chemický útok? Policie evakuuje centrum Oxfordu

Velká Británie

Autor: Jan Novák, stars24.cz, ČTK

9. listopadu 2017 11:10

Britská policie evakuuje jednu z ulic Oxfordu, která leží nedaleko slavné univerzity. Podle serveru The Telegraph došlo k úniku neznámé chemikálie. Sedm policistů podle médií skončilo v nemocnici.

Podle serveru na místě mohlo dojít k nehodě a je vyhlášen poplach. Nikdo ale zatím nepotvrdil, zda jde skutečně o uniklé chemikálie a jakého druhu.

Policisté na místě prováděli rutinní zatčení, když byli upozorněni na potenciální chemické nebezpečí v jednom z bytů. "Obyvatelé nás upozornili na možnou chemickou hrozbu, byla provedena bezpečnostní opatření," informovala policie.

60 residents evacuated after chemical incident in a flat in Elizabeth Jennings Way. Also told several police officers taken to hospital. pic.twitter.com/DQY1iNuWX2

— Callum Keown (@OxMailCallumK) 9. listopadu 2017

Sedm zasahujících policistů skončilo v nemocnici, podle The Telegraph jde ale spíše o preventivní opatření. Dva z nich tam zůstanou přes noc na pozorování. "Sedm důstojníků bylo zasažena látkou, která jim způsobila drobné podráždění. Důstojníci jsou na místě a pokračují v pátrání a vyšetřování a doufají, že se obyvatelé budou moci brzy vrátit domů. Incident není považován za terorismus," uvedla policie. 

Čtyřiatřicetiletý muž, který byl zatčen pro podezření z obtěžování, byl chemikáliemi také zasažen. Právě kvůli němu policie na místě původně zasahovala. Jiní obyvatelé domu zraněni nebyli. 

V zájmu ochrany obyvatelstva proto byl preventivně evakuován bytový dům. Celkově šlo asi o 60 osob, kterým dočasné přístřeší poskytla tamní škola. 

"Vzhledem k tomu, že to byla policejní operace, mohli důstojníci okamžitě povolat tým specializovaný na nebezpečné chemikálie," uvedl tamní radní  John Howson. "Nyní je to místo činu. Budeme muset počkat a uvidíme, co nám policie řekne," dodal.

V pohotovosti jsou také hasiči a záchranná služba. Na místo zamířilo i několik lékařských týmů. "Všechny tři záchranné služby působily velmi profesionálně a rychle," chválil je Howson.

Témata: Londýn Velká Británie Breaking News