Sobotní brutální násilí postihlo i francouzské regiony

Protesty ve Francii si už vyžádaly na 900 zraněných a tři oběti (1.12.2018). 25

Autor: ČTK, stars24.cz

2. prosince 2018 17:01

Násilné demonstrace v sobotu nepostihly jen Paříž, ale také regiony. V Toulouse na jihu země bylo v sobotu podle dnešního oznámení prefektury zraněno 57 lidí, z toho 48 policistů, napsala dnes agentura AFP.

Situaci v Toulouse úřady popsaly jako několikahodinové střety radikálů s policií. Zadrženo zde bylo 16 lidí, mimo jiné i za vyrabování dvou obchodů v centru města.

V Saint-Étienne jižně od Lyonu dav vyraboval několik obchodů a zdemoloval pobočku banky Crédit Agricole. Zatčeno zde bylo 14 lidí. Ve městě Le Puy-en-Velay jihovýchodně od Saint-Étienne se útočníci v noci na dnešek s pomocí molotovových koktejlů pokusili podpálit budovu prefektury.

Bouřlivá noc byla na předměstí Dijonu, kde vandalové zapálili devět aut. Spekuluje se, že tyto akce mohly být odvetou za to, že zde ve městě policie v sobotu večer zadržela sedm lidí.

V Poitiers podle portálu franceinfo se demonstranti střetli s policií a zapalovali ohně, bezpečnostní jednotky k rozehnání davu použily slzný plyn. V Marseille policie zadržela 21 lidí, zranění utrpěli tři policisté.

Po celé Francii v sobotu demonstrovalo 136.000 lidí. Jen v Paříži, kde radikálové ovládli okolí Vítězného oblouku, bylo zadrženo přes 400 lidí a zranění utrpělo přes 130 lidí. Kvůli násilí dnes mimořádně zasedla vláda a ministr vnitra Christophe Castaner nevyloučil vyhlášení výjimečného stavu. Francouzský prezident Emmanuel Macron, který se v sobotu v Argentině zúčastnil závěrečného dne summitu G20, události tvrdě odsoudil.

Podle AFP Macron na dnešek neplánuje veřejný projev k sobotním událostem. Ty agentura Reuters označila za nejhorší nepokoje od občanských bouří v roce 1968. AP nynější násilnosti srovnává s nepokoji v roce 2005.

Témata: Demonstrace v Paříži Francie Emmanuel Macron