Máte povinnost postarat se o uprchlíky, vzkazuje americký deník Evropě. Maďarsko běsní

Plot proti uprchlíkům na srbsko-maďarské hranici 2

Autor: Jan Novák, stars24.cz

14. září 2017 6:22

Americký deník The New York Times (NYT) obvinil Maďarsko, že svým přístupem zhoršuje migrační krizi v Evropě. To si ale Budapešť nenechala líbit a poslala ostrý vzkaz.

NYT vydal 8. září editorial s názvem „Maďarsko zhoršuje migrační krizi v Evropě“. V něm poukazuje na „nehostinný postoj některých zemí střední a východní Evropy - zejména Maďarska, které tvrdohlavě zablokovalo vstup pro uprchlíky“.

NYT také píše, že je třeba, aby Evropa nadále hledala humanitární řešení, ať už jde o pomoc při řešení konfliktů nebo zmírňování chudoby, která nutí lidi k útěku. Navíc má také poskytnout prostor těm, kteří se dostanou k jejím břehům. „Toto úsilí a zátěž musí být sdíleno a musí být založeno na mezinárodním právu a evropských hodnotách, mezi něž patří tolerance, kulturní rozmanitost, ochrana menšin a odmítnutí xenofobie,“ píše deník.

Mluvčí maďarské vlády Zoltán Kovács v reakci na článek v textu zveřejněném na oficiálních stránkách vlády píše, že redaktoři novin „to opravdu stále nechápou". „Je dobré vědět, že redaktoři NYT věří, že je povinnost Evropy vyřešit migrační krizi, ale...nadále ukazují, že tomu vůbec nerozumí," poznamenal Kovács. „Je pravda, že není snadné pochopit tento nesporně obtížný problém z pohodlí Midtownu na Manhattanu," rýpnul si zástupce Maďarska.

„Silné a bezpečné hranice nezhoršují migrační krizi," oponuje novinářům. „Naopak! Jsou to slabé, nebráněné hranice, které zhoršují krizi tím, že vytvářejí 'táhnoucí faktor' a povzbuzují migranty, aby se vydali na nebezpečnou cestu. ,“ píše s tím, že selhání při ostraze hranic nahrává pašerákům, kteří na migrantech vydělávají. „Právě nedostatečné zajištění vnějších hranic vedlo k tomu, že stovky tisíc migrantů nelegálně vstupují na území EU.“

„Neexistuje žádné mezinárodní právo, žádná evropská smlouva, která by Bruselu poskytla pravomoc rozhodovat o přistěhovalectví," připomněl také Kovács. „Pouze Maďarsko má právo rozhodnout, kdo bude žít v Maďarsku,“ zopakoval mantru maďarské vlády.

Témata: uprchlíci New York Times Maďarsko