Svět ve Francii slaví konec války. Ceremonii narušila nahá aktivistka!

Ceremonii konce WWI narušila nahá aktivistka! 15

Autor: ČTK, stars24.cz

11. listopadu 2018 12:48

V Paříži u Vítězného oblouku se za účasti francouzského prezidenta Emmanuela Macrona a zhruba sedmi desítek zahraničních prezidentů a premiérů včetně českého ministerského předsedy Andreje Babiše koná vzpomínková ceremonie u příležitosti stého výročí konce první světové války. V té celkem padlo na deset milionů vojáků a zahynulo okolo osmi milionů civilistů. Na pietu odpoledne naváže Pařížské mírové fórum, kde státníci spolu s dalšími delegáty budou jednat o mírových aktivitách ve světě.

Macrona u Vítězného oblouku, který dal postavit Napoleon Bonaparte po vítězství v bitvě u Slavkova, přivítal francouzský premiér Édouard Philippe a francouzští vojenští činitelé. Prezident následně vzdal hold praporům a ceremonie pokračovala přehlídkou jednotek a sérií vojenských poct včetně čtení jmen vojáků, kteří v uplynulém roce padli za Francii. Minutu ticha pak ukončila francouzská hymna Marseillaisa v podání francouzského armádního hudebního tělesa.

Po Marseillaise vystoupil americký violoncellista Yo-Yo Ma s pátou suitou pro sólové violoncello v c moll od německého skladatele Johanna Sebastiana Bacha.

Následně osm francouzských středoškolských studentů přečetlo zápisky, které ke dni příměří napsali vojáci hlavních bojujících stran, mladá Francouzka a čínský dělník sloužící v Normandii.

"Ještě včera jsem si myslel, že válka byla jen noční můrou. Dnes jsem si uvědomil, že jsem se mýlil. Boj pokračuje, shoříme na prach," zapsal si 8. listopadu 1918 francouzský voják Alfred Roumiguières. "Jsem přesvědčen, že válka skončila. Zbraně utichly," poznamenal si 11. listopadu.

"Válka skončila a za hodinu odcházíme. Už se sem nemusíme vracet... Až odejdu, bude to navždy. Je to neuvěřitelný okamžik," přečetli studenti úryvek z knihy Cesta zpět od Ericha Marii Remarquea, který proslul protiválečnými romány. Cesta zpět volně navazuje na jeho slavné dílo Na západní frontě klid.

"Šílím štěstím. Nemohu psát, pláču radostí," napsala v dopise Pařížanka Denise Brüllerová svému snoubenci Pierru Fortovi, který bojoval ve francouzské armádě. V listu mu píše, že ve městě na znamení příměří divoce bijí zvony. "Nikdo už nepadne," dodala.

Agentura AP poznamenala, že světoví vůdci zmeškali přesný okamžik příměří, které začalo platit 11. listopadu 1918 v 11:00. Dnes v 11:00 kolona autobusů s prezidenty a premiéry teprve mířila po třídě Champs-Élysées k Vítěznému oblouku.

Autobusy jely po bulváru vyrovnané vedle sebe, posledních několik stovek metrů státníci šli pěšky. Macron kráčel uprostřed několikařadého zástupu, Babiš šel za ním.

Po příchodu k oblouku si rukou potřásli americký prezident Donald Trump a jeho ruský kolega Vladimir Putin. Původně se předpokládalo, že se v Paříži sejdou ke krátké schůzce, což ale bylo odřeknuto.

Velká vojenská přehlídka se v rámci výročí nekoná. Macron si totiž podle listu Le Figaro nepřál dát ceremonii "příliš vojenský" ráz, aby se tak nedotkl Berlína jako poražené strany.

"Nejde prostě o to připomenout příměří, nýbrž pokusit se společně dodržovat daný slib ´už nikdy víc něco takového´," prohlásil Macron při prezentaci iniciativy Pařížského mírového fóra.

"Odtud pramení vůle oslavovat méně vítězství vzdáním se jakékoliv formy vojenského defilé a spíše oslavit konec krveprolití s důrazem především na poučení plynoucí z nezdařeného míru z roku 1918, který ponížil poražené. Z toho plyne i důležitost přikládaná francouzsko-německému smíření, které je skutečnou korunou těchto ceremonií," napsal list Le Monde.

Oslavy narušila aktivistka

V Paříži kvůli přítomnosti desítek zahraničních státníků včetně amerického prezidenta Donalda Trumpa, jeho ruského kolegy Vladimira Putina či německé kancléřky Angely Merkelové na vzpomínkových ceremoniích u příležitosti stého výročí konce první světové války panují mimořádně přísné bezpečnostní podmínky. V ulicích hlídkuje na 10.000 policistů, nasazena byla i armáda.

Ani zostřená bezpečnostní opatření ale nezabránila demonstrantce, která do půl těla nahá pronikla na vzdálenost jen několika metrů k Trumpově koloně mířící po bulváru Champs-Élysées k Vítěznému oblouku. Policie proti ní rychle zakročila. Agentura AFP napsala, že za zábrany se podařilo dostat dvěma aktivistkám z hnutí Femen. Trojice žen z Femen s nápisem na prsou Welcome War Criminals (Vítejte váleční zločinci) protestovala již v sobotu u Vítězného oblouku, policie je ale obratem zadržela.

Vrcholem dnešních připomínek je pieta u Vítězného oblouku na náměstí Charlese de Gaullea po 11:00 SEČ, kdy v roce 1918 začalo platit příměří. Náměstí je přitom s navazujícím bulvárem Champs-Élysées klíčovou dopravní tepnou, takže uzávěra ještě více komplikuje již tak náročnou dopravní situaci.

Omezen je od rána také provoz metra, uzavřeno je z bezpečnostních důvodů vícero stanic včetně Charlese de Gaullea, kde se kříží několik linek podzemní dráhy. Uzávěry byly původně hlášeny od 8:00 SEČ, platit ale začaly zhruba o hodinu dříve.

Okolí Vítězného oblouku je obehnáno mobilním plotem a vstup za bariéru střeží policie. Na místě hlídkují také vojáci s automatickými zbraněmi. V ulicích jsou rovněž příslušníci bezpečnostních sborů se psy cvičenými na vyhledávání výbušnin.

Témata: I. světová válka FEMEN Paříž Francie