Tohle je muž, který vystřílel bar v Kalifornii! Bývalý mariňák to v hlavě neměl v pořádku!

Ian David Long

Autor: ČTK

8. listopadu 2018 21:09

Útočník identifikovaný jako někdejší voják Ian David Long zastřelil v noci na dnešek při útoku v baru v americkém městě Thousand Oaks nedaleko Los Angeles 12 lidí. Oznámil to místní šerif Geoff Dean. Mezi mrtvými je i zástupce šerifa, který na místě zasahoval a který střelným zraněním podlehl v nemocnici. Dalších až 12 osob bylo zraněno. Třináctým mrtvým je střelec, jehož tělo bylo nalezeno uvnitř baru. Jaký byl střelcův motiv či zda útok souvisel s terorismem, není jasné.

Osmadvacetiletý Long, který v minulosti sloužil u námořní pěchoty, střílel z legálně zakoupené pistole ráže .45, kterou měl vybavenou rozšířeným zásobníkem. Podle šerifa vše ukazuje na to, že si své oběti vybíral náhodně. Šerif uvedl, že jeho úřad má Longa v evidenci. V dubnu u něj zástupci šerifa zasahovali, neboť byl agresivní a choval se iracionálně. V záznamech je Long uveden také jako účastník dopravní nehody a oběť jistého sporu v baru.

Jednou z obětí je Ron Helus, zástupce šerifa, který byl ve službě 29 let, napsala CNN. Ten jako jeden z prvních reagoval na volání o pomoc na lince 911. Na místo činu dorazil spolu s hlídkujícím policistou a když uslyšeli střelbu, šli dovnitř. Tehdy byl Helus zasažen několika střelami. Jeho kolega ho vytáhl ven, kde čekali, až dorazí zásahová jednotka.

Zástupce šerifa svým zraněním podlehl později v nemocnici. Když dovnitř baru vstoupili asi po 15 minutách další policisté, nalezli tam mrtvého i střelce. Podle šerifa nebylo jasné, zda se zabil sám nebo ho usmrtili příslušníci bezpečnostních složek.

"Ron byl odevzdaný své práci, a jak jsem dnes řekl jeho ženě, zemřel jako hrdina, když jel zachraňovat životy," uvedl šerif Geoff Dean. Dodal, že místo činu "vypadá děsivě". "Všude je krev," řekl novinářům.

#UPDATE 12 PEOPLE now reported dead in the #ThousandOaks #California shooting. A responding Sheriff Sgt is among the dead. This happened during college night at #BorderlineBarGrill in southern California. New information pouring in...get the latest now on WTNH News 8 #

— Laura Hutchinson (@LauraHutch8) 8. listopadu 2018

ALERT!!! ?? #BREAKING ? Mass shooting unfolding at the #BorderlineBarAndGrill in #Ventura California. #ThousandOaks #BorderlineMassacre #BorderlineShooting Thousand Oaks. ☟☟☟ https://t.co/IGrD4Sy7rE

— Kill My Landlord!⚑☭ (@CharlieMBrownX) 8. listopadu 2018

Internetový portál Ventura County Star napsal, že útočník vystřelil asi třicetkrát. Televizi ABC svědci řekli, že pachatel nejdříve několikrát vystřelil, pak po baru házel dýmovnice, načež znovu střílel. Tyto informace policie zatím nepotvrdila.

Záchranáři přijali první hlášení o události ve středu kolem 23:20 místního času (asi 08:20 SEČ). Lidé na místě tvrdili, že útočník měl blízkovýchodní vzhled, bradku a byl celý oblečený do černého. Jiní svědci uvedli, že byl vysoký, na hlavě měl kapuci a i jeho obličej byl zčásti zakrytý.

Na záběrech místních médií bylo vidět, jak jsou z podniku Borderline Bar & Grill vynášeni zranění. Svědci popsali, že na místě vypukla panika. Někteří z přítomných použili židle, aby rozbili okna a dostali se ven, jiní utíkali před střelbou na toalety. Bar je známý pořádáním tanečních zábav a koncertů. V době střelby se v něm nacházelo nejméně 200 mladých lidí.

"Byl jsem zevrubně informován o té hrozné střelbě v Kalifornii. Zástupci orgánů činných v trestním řízení, záchranné a policejní složky spolu s FBI jsou na místě," napsal v první reakci na twitteru americký prezident Donald Trump.

Témata: Ian David Long (střelec v kalifornském baru) střelba v baru v Kalifornii (8. 11. 2018)