Co se to děje v Pákistánu? Tereza H. je na tom špatně!

Tereza H. zadržená v Pákistánu 11

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

8. listopadu 2018 15:29

Češka Tereza H. byla letos v lednu zadržena na mezinárodním letišti v pákistánském Láhauru s devíti kilogramy heroinu. Dlouhé měsíce čeká, až se konečně dozví verdikt soudu – a to se na ní pořádně podepsalo!

Jednání v Terezině případě bylo v posledních měsících už několikrát odročeno, například kvůli absenci vyšetřovatele, nepřítomnosti dalších svědků, stávce místních soudců nebo kvůli tomu, že soudce byl delší dobu na náboženské pouti. A i když soudce sliboval, že verdikt by mohl být vynesen do konce října, zatím k tomu nedošlo!

Není divu, že psychicky na tom mladá Češka, která se do kamer médií vždy usmívá, ve skutečnosti není moc dobře. Pákistánský novinář Arshad Ali se u soudu s Terezou setkal a pro server Expres tvrdí, že na se na ní soudní proces pořádně podepsal!

Tereze se stýská! 

I dnes dorazila k soudu s úsměvem na tváři, byla hezky oblečená a nalíčená. Jenže za tímto uvolněným zevnějškem se podle novináře skrývají velké obavy. „Je velice smutná,“ říká na úvod Arshad Ali, který pracuje pro televizi Dunyia News.

Tento stav podle něj trvá už několik posledních týdnů. Tereza už podle Aliho není ta usměvavá dívka jako na začátku. Navíc je smutná a stýská se jí po jejích blízkých! „Během posledních čtyř stání mi říkala, že ji moc chybí její rodina. Hlavně matka, otec a babička,“ říká novinář.

„Zatím ještě u soudu neplakala, ale každým dnem vypadá smutnější a smutnější,“ dodává Ali s tím, že Tereza vypadá hodně unaveně. „Během dnešního líčení vypadala velice vyčerpaně a dokonce na chvíli i usnula,“ dodal reportér.

Kdy padne verdikt?

Podle posledních informací by mohl být verdikt vynesen na konci listopadu – ovšem spoléhat se na to nedá. Dříve se očekávalo, že by rozsudek mohl zaznít do konce října.

Dnes sice advokáti Terezy dokončili výslech posledního svědka, tím ale proces nekončí. „Státní zástupci ale požádali o předvolání ještě jednoho dalšího svědka a soud tuto žádost přijal.,“ vysvětlil Arshad Ali s tím, že jeho výpověď by měla přijít na řadu v pondělí.

A i když lidem za pašování drog hrozí velmi tvrdé tresty, Terezin advokát je optimistický. „Doufá a věří, že svou klientku osvobodí,“ dodává novinář.

Češku chytili s drogami v kufru

Pákistánští celníci zadrželi mladou ženu z České republiky 10. ledna, údajně poté, co prošla přes dvě kontrolní stanoviště protidrogových jednotek cestou na let do Abú Zabí ve Spojených arabských emirátech.

Odtud se podle pákistánského tisku chystala pokračovat do Irska. Devět kilogramů drogy našli celníci v jejím kufru. Kromě Češky byl obviněn ještě jeden muž, který není z České republiky. Žena vinu odmítá.

Praha zatím nemá s Pákistánem uzavřenou smlouvu o předávání vězňů, české ministerstvo spravedlnosti ale o ni usiluje.

Témata: Tereza H. zadržená v Pákistánu Pákistán