ŠOK na Slovensku: Po brutální nehodě přišla ještě horší reakce! Jen pro otrlé!

Nehoda, která otřásla Slovenskem

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

2. listopadu 2018 16:57

Slovenskem se jako blesk šíří video natočené palubní kamerou řidiče, který svým vozem na přechodu srazil a odmrštil šestiletého chlapce. Nehoda je sama o sobě drastická, složky integrovaného záchranného systému ale doslova šokovalo to, co se stalo po ní. Video, které není vhodné pro osoby mladší 18 let a pro slabší povahy, viděly za pouhé tři hodiny od zveřejnění desítky tisíc Slováků.

Video z palubní kamery zveřejnila bez jakýchkoliv úprav sama slovenská policie. Tvrdí, že záběry absolutně nevhodné pro citlivé povahy a mladistvé, zveřejnila ze dvou důvodů.

Tím prvním je apel na rodiče, aby lépe hlídali své děti. Z videa sice není patrné, jakou rychlostí řidič jel a jestli nepřekročil povolené limity, vše ale nasvědčuje tomu, že vozidlo před chlapcem, který do silnice vyběhl zpoza křoví, nemohl včas zastavit.

"Nehoda se stala ve Slovenském Grobu nedaleko Bratislavy. 69letý řidič srazil 6letého chlapce, který mu náhle vběhl pod vozidlo. Chlapeček utrpěl těžká zranění, řidič nenafoukal," uvedla policie.

Druhým důvodem, proč se policie rozhodla video zveřejnit, je naprosto šokující první pomoc. Svědkové nehody sice k chlapci okamžitě přiběhli a snažili se mu pomoci, ale tím nejhorším možným způsobem.

Chlapce, který očividně utrpěl těžký náraz do hlavy a mohlo dojít až ke zlomenině páteře, totiž svědci začali vláčet po silnici a tahat ho za ruce. Podle policie mohli malého chlapce zabít.

VIDEO NENÍ URČENO PRO MLADISTVÉ A OSOBY SLABŠÍ POVAHY!

"Je naprosto vyloučené, aby svědci nehody podávali pomoc takovým způsobem, jako na videu. S tělem nikdy nehýbejte, můžete zraněného zabít !!! Jediná výjimka platí pouze v případě, že je po nehodě zraněn v autě, které může vybuchnout a vy nemáte jinou možnost, než ho co nejdříve dostat ven," uvedli strážníci.

Správným postupem je nejprve vizuálně, sluchem a hmatem, ověřit, či zraněný dýchá. Pokud nedýchá, je třeba mu okamžitě poskytnout první pomoc formou umělého dýchání a masáže srdce. Pokud krvácí, je třeba zastavit krvácení a uložit zraněného do stabilizované polohy.

Bezprostředně po nehodě je třeba zavolat na tísňovou linku a zatímco budou záchranáři na cestě, operátor bude rozdávat pokyny, kterými je třeba se řídit. Jakýkoliv zbytečný pohyb s tělem by totiž mohl vést k doživotním následkům až smrti.

Policie následně upozorňuje, že každý řidič má u sebe podrobné pokyny, jak poskytovat první pomoc. Většina z nich o tom ale neví. Kartička s návodem je totiž ukryta autolékárničce.

Témata: Slovensko Nehody aut krimi