Rozzlobení Němci? Poslali Merkelové desítky tisíc stížností. Chtějí deportovat uprchlíky!

Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)

Autor: Jan Novák, stars24.cz

4. listopadu 2017 14:24

Nespokojenost voličů s Angelou Merkelovou roste. Na úřad kancléřky už poslali přes 22 tisíc dopisů, ve kterých požadují, aby byla důslednější v deportování těch, kterým byl odmítnut azyl v Německu. Mezi uprchlíky jsou prý i zločinci, německé úřady se však nestarají a nechávají je na svobodě.

Přes 22 tisíc dopisů už bylo doručeno do budovy, kde sídlí kancelář kancléřky Angely Merkelové. Převzal je zde vedoucí kanceláře Peter Altmaier, kterého fotografové z deníky Bild zachytili při tom, jak přebírá poštu. "Každý z těch dopisů je podrobně přečten a zkoumán, abychom lépe porozuměli tomu, co voliči chtějí," oznámil novinářům.

S lidmi souhlasí také řada politiků bez ohledu na jejich partyjní příslušnost. "Ti, kteří si nezaslouží azyl v Německu musí být okamžitě deportování. Obzvlášť, pokud se jedná o kriminálníky," řekl novinářům Manuela Schwesig, politička za sociální demokraty. "Jde tady o bezpečnost obyvatel, nemůžeme být v tomhle nedůslední," dodala.

Ostatní poslanci s ní souhlasí v tom, že deportace nežádoucích živlů by se měla urychlit. Angela Merkelová v minulém roce veřejně prohlásila, že udělá vše pro to, aby z Německa dostala ty, kteří si státní ochranu nezaslouží. Jenže jak většina médií poukazuje, žádné významné kroky v otázce zatím nepodnikla.

Novináři taky poukazují na to, že mnoho teroristických či jiných útoků v Německu mají na svědomí ti, kterým byl azyl v zemi zamítnut. Polici však neudělala nic proto, aby je ze země vykázala, naopak měli naprostou svobodu v tom, že se v zemi mohli ještě dlouho poté pohybovat a frustrovat svou zlost na obyvatelích. Stalo se tak i v případě Tunisana Anise Amriho, který loni zaútočil na vánoční trhy poté, co mu úřady odmítly pobyt.

Podle německého ministerstva vnitra bylo v loňském roce od ledna do června deportováno 13,743. Ve stejném časovém úseku v letošním roku došlo k deportaci 12,545 osob, což znamená, že i přes kancléřčiny sliby není proces o nic efektivnější ani rychlejší. Ze země také dobrovolně odchází méně uprchlíků, protože se snížil příspěvek, který by dostali na cestu domů.

Témata: Angela Merkelová Německo uprchlíci