Dopravní letadlo se 188 lidmi na palubě se zřítilo do moře. Na palubě JT610 byla dvě miminka

Boeing 737 Lion Air, autor: Dani Wid

Autor: ČTK, stars24.cz

29. října 2018 4:48 | Aktualizováno: 29. října 2018 11:10

Letadlo indonéské společnosti Lion Air, které mířilo z Jakarty na Sumatru, dnes krátce po startu havarovalo a zřítilo se do moře u ostrova Jáva. Při nehodě pravděpodobně zahynulo všech 189 lidí na palubě. Podle agentury DPA to uvedl indonéský úřad pro pátrací a záchranné operace, který ani po několika hodinách nemá žádné důkazy o možných přeživších. Nalezeny byly naopak první oběti, sdělil úřad.

Ředitel firmy Lion Air Edward Sirait prohlásil, že stroj Boeing 737 MAX 8 měl při předchozím letu "technický problém". Sirait ujistil, že závada byla zcela odstraněna, neupřesnil ale, oč šlo. Ředitel aerolinek rovněž řekl, že jeho společnost provozuje celkem 11 letadel stejného typu a ostatní letadla stejný technický problém neměla. Proto firma neplánuje, že by zbytek flotily těchto boeingů odstavila.

Spojení s letadlem se přerušilo třináct minut po startu. "Letoun žádal o návrat na letiště, než definitivně zmizel z radarů," uvedl úředník z ministerstva dopravy, který má na starosti civilní letectví. Podle letištních záznamů mělo letadlo problém už dvě minuty po startu.

Příčina nehody zatím nebyla stanovena. Počasí bylo příznivé a pilot i kopilot byli zkušení - jeden měl nalétáno 6000 a druhý 5000 hodin. Zřícený letoun získala společnost Lion Air letos v srpnu a nalétáno měl asi 800 hodin.

Na místě neštěstí je na 300 záchranářů, kteří našli část trosek stroje a osobní věci cestujících či záchranné vesty. Šéf záchranářů uvedl, že na palubě bylo nejméně 23 vládních úředníků. Podle agentury AP šlo o zaměstnance ministerstva financí, kteří se vraceli ze schůzky na ministerstvu v Jakartě.

Pokud se potvrdí, že nikdo nepřežil, půjde podle agentury Reuters o druhou nejhorší leteckou nehodu v Indonésii po neštěstí z roku 1997, kdy po zřícení letadla u města Medan zemřelo 234 lidí.

Aerolinky Lion Air jsou jednou z nejmladších a největších leteckých společností v Indonésii, denně vypravují desítky letů, domácích i mezinárodních. Soukromá společnost byla založena v roce 1999 a od té doby měla do neděle jen jednu nehodu se smrtelnými oběťmi. V roce 2004 zemřelo při přistávání jejího letadla ve městě Surakarta 25 lidí ze 163 osob na palubě.

Témata: Indonésie Lion Air zřícení Boeingu 737 MAX 8 Lion Air (29.10.2018)