Útočník ze synagogy chtěl vystřílet všechny Židy! Amerika je zdrcena!

Robert Bowers

Autor: ČTK

28. října 2018 9:33

Roberta Bowerse podezřelého ze sobotní střelby v pittsburghské synagoze obvinila federální prokuratura z 29 trestných činů včetně násilí a porušení zákonů o střelných zbraních a občanských právech. Informovala o tom agentura Reuters. Americký prezident Donald Trump nařídil spuštění amerických vlajek na federálních budovách na půl žerdi k vyjádření úcty vůči obětem střelby, napsala agentura AP.

Střelec volající "Všichni židé musí zemřít" v sobotu vpadl do synagogy a zabil 11 věřících a dalších šest, včetně čtyř policistů, zranil. Sám pachatel utrpěl zranění a byl zatčen.

Obvinění vznesená vůči střelci zahrnují 11 bodů souvisejících s násilím vůči věřícím s následkem smrti. Dalších 11 bodů se vztahuje k použití střelné zbraně s cílem úmyslného zabití, oznámila kancelář federálního ministerstva spravedlnosti v západní Pensylvánii.

Prezident Trump v sobotu večer nařídil stažení vlajek na veřejných budovách, na armádních a námořních základnách i na válečných lodích na půl žerdi, a to až do 31. října.

Mezi šesti zraněnými přeživšími útoku je i kaplan při Pittsburghské univerzitě Daniel Leger. Jeho bratr řekl listu Pittsburgh Post-Gazette, že zraněný byl v po operaci v pensylvánském Oaklandu v kritickém stavu a možná bude nutná další operace.

Právě Daniel Leger, který je otcem dvou dětí, měl v sobotu ráno vést v synagoze bohoslužbu.

Rozlehlá moderní budova synagogy pojme při bohoslužbách více než 1000 lidí. Uvnitř jako historický poklad věřící opatrují "Tóru holokaustu", která byla zachráněna z tehdejšího Československa v době masového vyhlazování Židů nacisty.

Mezi osobnostmi, které vyjádřily zármutek a čin odsoudily, je i československá rodačka, bývalá americká ministryně zahraničí Madeleine Albrightová. "Zatímco truchlíme a modlíme se za oběti střelby v pittsburghské synagoze, máme na paměti, že když politici šíří ďábelské konspirační teorie a podněcují nenávist ostatních, rozdrásávají jizvy po šesti milionech mrtvých, které se nikdy zcela nezhojily," napsala Albrizhtová na twitteru.

Bývalý americký prezident Barack Obama vyzval k boji "proti vzestupu antisemitismu a nenávistné rétoriky vůči těm, kteří vypadají, milují se nebo modlí odlišně". Kromě toho je podle něj třeba přestat usnadňovat přístup ke zbraním těm, kteří chtějí ubližovat nevinným.

Témata: Robert Bowers (útočník z Pittsburghu) USA