Dusno v Itálii: Uprchlíci zavraždili 16letou dívku? Bestie, vykastrovat je!

Italská policie

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

26. října 2018 10:16

Italská policie kvůli podezření z vraždy šestnáctileté dívky zadržela tři migranty ze Senegalu a Nigérie. Informovala o tom dnes agentura ANSA. Případ v Itálii vyvolává bouřlivé debaty o přístupu k migraci, ale i o pravicovém populismu, protože vládní politici kauzu intenzivně využívají ve své kampani proti přistěhovalcům.

Mrtvá dívka Desirée Mariottiniová byla nalezena minulý týden v opuštěné budově v římské čtvrti San Lorenzo, která leží poblíž železničního nádraží Termini a je mimo jiné známá i jako místo, kde se scházejí překupníci drog.

Podle dosavadního vyšetřování byla v době smrti pod vlivem drog a několik mužů ji znásilnilo. Co bylo příčinou úmrtí, dosud není jasné, i když jako nejpravděpodobnější se jeví předávkování, napsal server BBC.

Policie oznámila, že v souvislosti se smrtí dívky zadržela tři muže - dva ze Senegalu a jednoho z Nigérie. Podle italských médií pobývali dva ze zadržených v zemi nelegálně a třetímu propadlo povolení k pobytu. Veřejnost proto ihned začala intenzivně debatovat o negativních dopadech nelegální imigrace a téma využili i politici.

Například ministr vnitra Matteo Salvini několikrát osobně navštívil místo činu a pachatele nazval "bestiemi". Protiimigrační strana Bratři Itálie vyzvala, aby pachatelé museli projít chemickou kastrací. Levicoví aktivisté v San Lorenzo naproti tomu Salviniho hlasitě kritizovali za to, že vraždu zneužívá k politickým účelům.

Na sociálních sítích Salvini opět zmínil své přesvědčení, že trestné činy páchané přistěhovalci zvyšují v Itálii razantně míru zločinnosti. Statistiky však nic takového nepotvrzují, konstatovala BBC. Ministr také příliš nezmiňuje fakt, že policie v souvislosti s vraždou prověřuje celkem šest lidí, dva z nich jsou Italové.

Témata: Vražda Itálie uprchlíci Matteo Salvini (Liga severu) Policie Itálie