Prasynovec Hitlera poprvé promluvil o uprchlících, Merkelové a Trumpovi

Adolf Hitler

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

24. října 2018 11:56

Alexander Stuart-Houston je prasynovcem nacistického vůdce Adolfa Hitlera. Ačkoliv bydlí ve Spojených státech, politiku Donalda Trumpa neschvaluje. Obdivuje naopak Angelu Merkelovou.

William Patrick Hitler byl otcem Alexandera a zároveň synem Aloise Hitlera, nevlastního bratra Adolfa Hitlera. Narodil se v Liverpoolu v roce 1911 a přestěhoval se do Německa, kde údajně vstoupil do NSDAP.

Ačkoliv byl Hitlerovým příbuzným, nacistický vůdce mi život nijak neulehčoval. Naopak, měl obavy mu vůbec povolit změnu práce, aby ho někdo neobvinil z protěžování vlastní rodiny.

William ale byl v Německu nešťastný a emigroval do USA, kde jako člen amerického námořnictva bojoval proti nacistickým jednotkám. S manželkou Phyllis si změnili jméno na Hillerovi a později na Stuart-Houstonovi.

V roce 1949 se jim narodil syn Alexander, kterého německý deník Build zastihl v jeho domě na Long Islandu. Položil mu několik otázek na současnou politiku, na kterou má Hitlerův příbuzný jasný názor. 

Republikánský volič označil amerického prezidenta Donalda Trumpa za lháře a je hrdý na to, že je fanouškem německé kancléřky Angely Merkelové.

"Poslední člověk, o kterém bych řekl, že ho obdivuji, je Donald Trump. Rozhodně není jeden z mých favoritů. Některé věci, které Trump říká, jsou v pořádku. Ale jsou to jeho způsoby, které mi překážejí. A jednoduše nemám rád lháře, "uvedl.

Sám je člověk, který ve volbách volí ty, jež svou práci vykonávají nejlépe, jak mohou. Ze všech vrcholových politiků ale nejvíce obdivuje německou kancléřku Angelu Merkelovou. "Líbí se mi. Je dobrá. Vypadá jako inteligentní a chytrá osoba," míní.

Neodsuzuje ani její postoj v migrační krizi. Tvrdí, že jako kancléřka zkrátka "dělá pouze to, co musí." Proto nemá ani přehnaně negativní názory na migranty.

Témata: Alexander Stuart-Houston Adolf Hitler Donald Trump Angela Merkelová