Poplach na německém nádraží! Ozbrojenec vzal rukojmí, přihlásil se k Islámskému státu!

Policie zasahuje na nádraží v Kolíně nad Rýnem (Foto: Task, @Taskums)

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

15. října 2018 14:36 | Aktualizováno: 15. října 2018 20:29

Tři zraněné si vyžádal dnešní incident na nádraží v Kolíně nad Rýnem na západě Německa, při kterém muž nejprve zapálil v restauraci takzvaný Molotovův koktejl a následně několik hodin držel v nádražní lékárně rukojmí. Pachatele policie při zásahu vážně zranila, a musel se proto podrobit operaci. Dalšími zraněnými jsou jeho rukojmí a 14letá dívka, kterou popálila hořlavá směs. Motiv činu není zatím jasný, policie ale nevylučuje, že šlo o teroristický útok.

Kolínská policie dostala hlášení o incidentu na rušném nádraží v centru města ve 12:42 SELČ. Podle policejního mluvčího muž nejprve zapálil v restauraci rychlého občerstvení takzvaný Molotovův koktejl. Oheň popálil čtrnáctiletou dívku, která byla následně ve vážném stavu převezena do nemocnice. V restauraci se spustil protipožární systém, který začal místo kropit.

Zřejmě kvůli tomu muž zamířil do nedaleké lékárny, kde si vzal jednu ženu jako rukojmí. Podle očitých svědků křičel, že patří k teroristické organizaci Islámský stát, a následně se v lékárně zatarasil.

Ve snaze rukojmí osvobodit policisté při zásahu násilníka několikrát střelili. Muž měl podle policie v ruce zbraň, přičemž nebylo jasné, zda je pravá či nikoliv. Na místě se podle policejního mluvčího našly také urychlovač hoření a malé propanbutanové láhve používané při stanování. Plynové láhve muž v jistém okamžiku připevnil na rukojmí a při policejním zásahu se je pokusil zapálit.

Reports of one woman taken hostage, here outside of Cologne central station, probably at a nearby pharmacy. More on @dwnews. pic.twitter.com/YMAjSnIfcg

— Dana Regev (@Dana_Regev) 15. října 2018

Zadržovaná žena utrpěla lehká zranění, násilník byl na místě činu oživován a v nemocnici se musel podrobit akutní operaci.

Vzhledem k jeho stavu, nebylo muže zatím možné vyslechnout. Jeho totožnost tak není jasná. Na místě činu se nicméně našly dokumenty 55letého Syřana, které "s vysokou pravděpodobností" patří pachateli.

Držitel těchto dokumentů může v Německu legálně pobývat do poloviny roku 2021. Policii je známý od roku 2016, a to kvůli rozsáhlé trestné činnosti, především krádežím a drogovým deliktům.

Po celou dobu akce bylo nádraží mimo provoz a dálkové i meziměstské vlaky směřovaly na jiné stanice. Kolínské nádraží patří mezi největší v Německu a je v těsném sousedství slavné katedrály. Denně jím projede zhruba 1300 vlaků s až 280.000 cestujícími.

Témata: střelba v Kolíně nad Rýnem (15. 10. 2018) Německo