V Indii řádí vražedná tygřice! Už zabila 13 lidí. Chtějí ji chytit na pánský parfém

V Indii řádí zabijácká tygřice, chtějí ji chytit na pánský parfém, foto: Bryan Denton for The New York Times

Autor: ČTK, stars24.cz

10. října 2018 1:20

Již půl roku se lesní správci a příslušníci bezpečnostních složek v centrální Indie snaží chytit tygřici, které je připisováno zabití 13 lidí. Reportáž o honu na zvíře, které úředníci nazvali T-1, zveřejnil web deníku The New York Times (NYT). Po mnoha neúspěšných operacích chtějí lovci využít netradiční pomůcku: kolínskou obsahující látku přitahující kočkovité šelmy.

V rámci několikaměsíčního honu už podle NYT Indové vyzkoušeli prakticky všechno. Les poblíž města Pandarkhavada pročesávaly stovky "pěšáků", jindy vyslali ostrostřelce na terénních vozidlech nebo veterináře na slonech vyzbrojené uspávacími puškami, nasadili drony s termovizí i více než 100 fotopastí. Šelma však stále uniká.

"Bude nemožné ji uspat. Poučila se ze všech těch zpackaných odchytových operací. Učinili jsme ji velmi chytrou, dokonce brilantní," tvrdí jeden z nejvěhlasnějších indických lovců Navab Šafat Ali Khán. T-1 se zatím podařilo spatřit vždy jen na několik vteřin. Honu už padlo za oběť několik koní, kteří měli posloužit jako návnada. Tygřice je vždy zardousila a rychle zmizela.

Správci rezervace se nyní pokusí zvíře vlákat do léčky za pomoci voňavky. Klíčový je v tomto směru jistý keton obsažený v jednom z pánských parfémů, po kterém divoké kočky prokazatelně doslova šílí, napsal NYT. Sloučenina se v současnosti vyrábí průmyslově, původně ale pochází z pachových žláz cibetek.

Primárním cílem léčky je tygřici obklíčit a pokusit se ji zasáhnout uspávací šipkou. Pokud ale bude příliš daleko, bude muset zakročit střelec s tradiční zbraní. Utratit nebezpečnou šelmu minulý měsíc po vzrušeném sporu místních úřadů a aktivistů povolila indická justice. Soudci rozhodli, že lovci by se měli pokusit T-1 chytit živou, pokud to ale nebude možné, mohou ji zastřelit.

Indičtí odborníci podobné drama kolem útoků tygra nepamatují, uvádí NYT. "Tygřice odvlekla několik vesničanů za krk. U některých obětí T-1 a její dvě mláďata spořádaly velké kusy jejich masa. Vesničané propadají panice, vyhýbají se svým polím a v noci zamykají domy, což nikdy předtím nedělali," napsal list.

Setkání tygrů s lidmi jsou v Indii čím dál častější. Zdejší populace těchto ohrožených šelem za posledních deset let narostla na 2500 a zvířata se mnohdy vydávají za hranice rezervací k farmám a dalším usedlostem. Podle lovce Khána je ovšem velmi neobvyklé, aby se z tygra stal lidožrout. Šelmě ale prý může po první zkušenosti lidské maso zachutnat, protože je sladší než zvířecí v důsledku množství soli, zázvoru a koření, které člověk zkonzumuje.

Témata: Tygři Indie zajímavosti