Sexuální zneužívání politiků: Labouristická aktivistka prý byla znásilněna

Bex Bailey

Autor: stars24.cz, ČTK

1. listopadu 2017 14:30

Británií už několik dní otřásá lavina obvinění ze sexuálního obtěžování nebo zneužívání ze strany politiků. Se závažným obviněním v úterý přišla v rozhovoru s BBC také aktivistka Bex Baileyová (25), která oznámila, že byla znásilněna na jedné labouristické akci v roce 2011.

Kvůli údajným nemístným návrhům je popotahován šéf kabinetu premiérky Damian Green. Na toho si v londýnských Timesech postěžovala konzervativní aktivistka Kate Maltbyová (31). O zhruba 30 let starší Green se údajně "letmo" dotýkal jejích kolen při návštěvě restaurace v roce 2015 a loni jí zaslal "lechtivou" krátkou textovou zprávu. Nabízel jí prý pomoc v kariéře "a jedním dechem dával jasně najevo, že má sexuální zájem".

"Dlouho jsme se neviděli. Ale s obdivem jsem si prohlížel tebe v korzetu ve svém oblíbeném plátku a pocítil jsem nutkání se zeptat, jestli bys někdy neměla čas zajít na drink," napsal prý Green poté, co se v Timesech fotografie Maltbyové objevila. Green tvrzení dcery svých známých označil za "naprosto a zcela nepravdivá". Maltbyová řekla, že se cítila nepatřičně, trapně a zrazená.

S ještě závažnějším obviněním přišla labouristická aktivistka Baileyová. Nejmenovaný vysoce postavený funkcionář strany na ni prý naléhal, aby si znásilnění na akci labouristické strany nechala pro sebe, pokud si nechce zničit kariéru. Baileyová BBC v úterý řekla, že vyšla z anonymity, aby změnila způsob, jak se k takovým případům přistupuje a opoziční strana už potvrdila, že zahájila vyšetřování případu.

Premiérka Theresa Mayová v dopise šéfovi Dolní sněmovny Johnu Bercowovi z tohoto týdne vyzvala ke zpřísnění stávajícího disciplinárního režimu parlamentní komory. Vláda slíbila, že bude zlepšen přístup ke stížnostem zaměstnanců a personálu sněmovny.

BBC tvrdí, že má k dispozici seznam takových stížností, byť většinou neprokázaných, týkajících se zhruba 40 konzervativních poslanců a ministrů. Mezi nimi je údajně řada vážných obvinění z nevhodného chování vůči personálu a také informace o využívání služeb prostitutek a milostných aférách mezi jednotlivými zákonodárci.

Témata: Bex Bailey Sexuální obtěžování Velká Británie Theresa Mayová