Na Manhattanu zabíjel Uzbekistánec (29), Trump varoval před IS!

Sayfullo Saipov

Autor: stars24.cz, ČTK

1. listopadu 2017 2:05

Útočníkem, který v úterý na Manhattanu dodávkou zabil osm lidí, je podle amerických médií devětadvacetiletý Uzbek Sayfullo Saipov, který v USA žije od roku 2010. Americký prezident Donald Trump označil krveprolití za teroristický čin a prohlásil, že USA nesmí dovolit členům takzvaného Islámského státu dostat se na americké území.

Podle policejních zdrojů agentury AP měl Saipov v dokladech jako místo trvalého pobytu stát Florida, zřejmě však přechodně žil v New Jersey, z něhož je to do New Yorku blíže. Do USA se dostal díky takzvané zelené kartě umožňující trvalý pobyt v zemi.

Média zveřejnila video, na němž pravděpodobný pachatel pobíhá po newyorské ulici se zbraněmi v rukou. Podle policie měl jednu paintballovou a jednu airsoftovou pistoli.

"Nesmíme dovolit ISIS vrátit se nebo vstoupit do naší země po jejich porážce na Blízkém východě a jinde. Dost!" napsal s použitím zkratky pro Islámský stát na twitteru Trump, který vyslovil soustrast obětem "teroristického činu".

Pachatel s pronajatým pick-upem vjel na stezku vyhrazenou pěším a cyklistům vedoucí podél West Side Highway, rušné magistrály lemující západní pobřeží Manhattanu. Během více než kilometrové cesty na stezce srážel lidi, přičemž jich osm zabil a nejméně 12 zranil. Poté narazil do školního autobusu, vyběhl z vozu a podle svědků vykřikoval hesla velebící Alláha. Policisté jej postřelili a zadrželi, nyní je v nemocnici.

Policie útok vyšetřuje jako teroristický čin.

Témata: Teroristický útok v New Yorku (31.10.2017) Sayfullo Saipov