Český kamioňák pašoval migranty! Dostal 18 měsíců na tvrdo!

Věznice, ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

2. října 2018 21:07

Český řidič kamionu byl ve Francii odsouzen na 1,5 roku vězení za pašeráctví. Jedná se nejspíš vůbec o první případ, kdy nedostal za údajný převoz migrantů do Anglie šofér jen pokutu, ale byl rovnou uvězněn. Pravděpodobně se tak jedná o exemplární případ.

Osmnáct měsíců vězení. To je podle televize Prima nekompromisní verdikt francouzské justice pro Jiřího Š. původně z Kladna, který pracuje pro španělského přepravce.

Jiří žije se svou přítelkyní, její dcerou a vnučkou dočasně poblíž Alicante, kde se šoférova družka snaží vyléčit rakovinu. Na svém příteli je absolutně finančně závislá, protože jí nemoc nedovoluje pracovat. Zpráva o odsouzení proto pro ni přišla jako blesk z čistého nebe.

Francouzská policie objevila v chladicím boxu kamionu začátkem července Jiřímu Š. hned patnáct Iráčanů. On tvrdil, že o nich vůbec nevěděl.  Iráčané ostatně měli při výsleších sami podle protokolu přiznat, že do chladicího návěsu s kukuřicí vlezli v přístavu Callais bez vědomí řidiče, jenže francouzská policie a následně i soud byly neoblomní.

Český šofér by se sice mohl proti verdiktu soudu do čtvrtka odvolat, ale deset tisíc euro na právníky nemá ani on, ani jeho známí. Bez finančních prostředků bude jen stěží český šofér svou nevinu prokazovat. 

Témata: Francie Věznice soudy uprchlíci