Český badatel přišel o život v jeskyni v centrálním Rakousku

Ilustrační fotografie

Autor: stars24.cz, ČTK

31. října 2017 17:57

Ve středním Rakousku zemřel v noci na dnešek český badatel, který se v noci zřítil v alpském jeskynním systému u Mariazellu.

První tým záchranářů, který se k němu dnes dostal, podle agentury APA sdělil, že postižený 48letý muž nejevil známky života. Původně se předpokládalo, že je vážně zraněný.

Pomoc k českému jeskyňáři přivolal jeho rakouský kolega, který z jeskyně sám vystoupal. Franz Tributsch z mariazellské horské služby podle APA ale uvedl, že Čech zřejmě přišel o život hned při pádu z dvaceti až třicetimetrové výšky, anebo bezprostředně poté. Utrpěl totiž vážná poranění hlavy.

Neštěstí se odehrálo v pondělí kolem 23:00 SEČ a podle policie k němu došlo, když se Čech snažil zajistit lano. Proč se zřítil, zatím není jasné. Rakušan se o něj podle Tributsche nejprve postaral, pak ale musel vystoupat na povrch, aby mohl přivolat pomoc.

Do záchranné operace se následně zapojily horské služby oblasti Mariazell a z obce Wildalpen a také alpská policie. Nasazeno do ní bylo kolem sedmi desítek lidí a dva vrtulníky. Akce je přitom velmi obtížná, neboť vyžaduje rozšíření některých úzkých průlezů, sdělil policejní mluvčí Gerhard Rieglthalner. Vyzdvižení těla podle něj může trvat až do dnešní půlnoci.

Jak zemřelý Čech, tak jeho rakouský kolega podle dostupných informací platili za velmi zkušené speleology. V jeskynním systému od soboty zkoumali nové chodby.

Tento jeskynní systém se nachází v horském masivu Kräuterin Ybbstalských Alp. Je dlouhý 10,7 kilometru a výškový rozdíl v něm dosahuje 765 metrů. Patří k nejdelším jeskynním systémům v Rakousku, napsala APA. Podle Tributsche jeskyně není hluboká, ale táhne se horou horizontálně. Sestupy jsou v ní hluboké až 30 metrů. Systém je přitom úzký a klikatý, občas ústí do chodeb uzavřených ledem nebo zatopených vodou.

Témata: Rakousko Jeskyně neštěstí Záchranná služba