Vrah Kuciaka dopaden? Slovenská policie hlásí zvrat v případu!

Ján Kuciak s přítelkyní Martinou Kušnírovou

Autor: ČTK

27. září 2018 8:46

Slovenská elitní policie zatkla dnes ráno na jihu země zřejmě osm osob podezřelých z únorové vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně, informoval slovenský list Denník N s odvoláním na zdroj z prostředí orgánů činných v trestním řízení. O zadržení podezřelých informuje s odkazem na policejní zdroj také deník SME. Slovenská policie na facebooku zatím pouze uvedla, že zadržela osoby podezřelé z násilné trestné činnosti.

"Momentálně probíhají domovní prohlídky a další procesní úkony," dodala policie s tím, že více upřesní, jakmile to bude možné. Později dodala, že zatím nebude poskytovat žádné bližší informace, aby neohrozila vyšetřování.

Slovenský premiér Peter Pellegrini na facebooku napsal, že zpráva o zadržení osob podezřelých z vraždy "dvou nevinných mladých" lidí jej potěšila. Kuciaka ani jeho snoubenku Martinu Kušnírovou přímo nejmenoval. "Věřím, že se tento brutální čin podaří objasnit a (podaří se i) odhalit jeho motiv i objednavatele, aby (tento skutek) přestal rozdělovat naši společnost," napsal Pellegrini.

Také podle informací serveru Aktuality.sk, pro který Kuciak pracoval, může zásah souviset s vraždou reportéra a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Podle Denníku N jsou mezi zadrženými patrně vykonavatel vraždy a osoby, které mu pomáhaly.

Oba mladí lidé byli zastřeleni ve svém domě ve vesnici Veľká Mača 21. února, ale na zločin se přišlo až o několik dnů později. Kušnírová byla usmrcena jedním výstřelem do hlavy, Kuciak dvěma výstřely do srdce. Střelec použil pistoli ráže devět milimetrů.

Slovenská policie i prokuratura jako důvod Kuciakovy vraždy již dříve označily jeho novinářskou práci. V nedokončeném článku reportér psal kromě jiného o aktivitách italských podnikatelů na východním Slovensku, kteří jsou sdělovacími prostředky spojováni s mafií, a o vazbách jednoho z nich na blízké spolupracovníky bývalého slovenského premiéra Roberta Fica.

Zločin otřásl Slovenskem, vyvolal největší demonstrace v zemi od pádu komunismu a vedl k odstoupení ministra vnitra Roberta Kaliňáka, premiéra Roberta Fica a k odchodu policejního prezidenta Tibora Gašpara.

"Vyšetřování bylo mimořádně intenzivní a je dobrou zprávou, že se podařilo identifikovat a zadržet osoby, které se pravděpodobně podílely na této úkladné vraždě na místě činu," uvedl podle Denníku N právní zástupce Kuciakovy rodiny Daniel Lipšic. Zdůraznil ale, že zatím je to jen první fáze. "Vyšetřování může být úspěšně zakončeno, teprve až budou identifikováni a zadrženi a postavení před soud ti, kteří si tento hrozný čin objednali," dodal advokát.

Právník matky Kušnírové podle listu SME zatím nechtěl postup policie komentovat. Sama Zlatica Kušnírová deníku řekla, že nemá žádné bližší informace.

Témata: Ján Kuciak vražda slovenského investigativního novináře Jána Kuciaka (26. 2. 2018) Slovensko Policie SR